Byt fotboll med Sophia Ehrnrooth då Tölö fotbollsstadion förvandlas till Drömmarnas fält

Verket Drömmarnas fält är bland annat en inbjudan till diskussion om aspekter av idrottsvärlden som alltför lätt dödar glädjen och dämpar leken.

Konstnären Sophia Ehrnrooth intresserar sig för fotboll.
23.08.2021 09:31
Bildkonstnären Sophia Ehrnrooth har sedan 2013 dokumenterat unga fotbollsspelare och de olika uttryck deras drömmar får i konstserien Field of Dreams / Drömmarnas fält.
Tisdagen den 24 augusti (kl. 11-19) kompletterar Ehrnrooth serien med en installation på Bolt Arena i Tölö i Helsingfors. Tanken är att föra samman konst, idrott och kreativitet. Allmänheten kan ströva omkring, leka, bolla och drömma i konstverket som skapats av 2 021 fotbollar.
Verket är gratis att ta del av, men varar bara en enda dag. Meningen är att publiken också kan delta genom att ta med sig en egen boll som symboliserar en gammal dröm och byta ut den mot en ny boll som symboliserar en ny dröm.
– Med konstens inneboende frihet vill jag väcka en diskussion – som gärna får vara kritisk – om de aspekter av idrottsvärlden som alltför lätt dödar glädjen och dämpar leken. Kreativitet och friheten att utvecklas i ens egen takt är viktiga såväl inom konsten som inom idrotten, konstaterar Ehrnrooth i ett pressmeddelande.
Drömmarnas fält kan upplevas på Tölö fotbollsstadion.
De fotbollar som blir kvar efter installationen doneras med hjälp av välgörenhetsorganisationen IceHearts till fotbollsföreningar och hjälpbehövande samfund. Också Finlands Idrottsmuseum deltar i Drömmarnas fält och ordnar med specialprogram för barn och ungdomar på installationsdagen. Helsingfors stad och HJK bidrar med coronatrygga arrangemang. Verkets beskyddare är ordföranden för Finlands Olympiska kommitté Jan Vapaavuori.

ANDRA LÄSER