Finska toppofficerare vill slopa Ålands demilitarisering

Riksdagskandidater som nyligen har ansvarat för Finlands försvar av Åland vill slopa eller se över demilitariseringen. Försvarsmaktens förre underrättelsechef Pekka Toveri och Kjell Törner, tidigare kommendör för Nylands brigad, vill också stänga Rysslands konsulat i Mariehamn.

Tidigare kommendören för Nylands brigad, Kjell Törner (t.v) och huvudstabens förre underrättelsechef Pekka Toveri (t.h. ) vill avskaffa demilitariseringen av Åland.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
29.03.2023 20:19 UPPDATERAD 30.03.2023 11:54
Generalmajor i.a. Pekka Toveri, som verkade som Försvarsmaktens underrättelsechef 2019–2020 och överste i.a. Kjell Törner, kommendör för Nylands brigad 2014–2017 svarar båda i Yles valkompass att de ”helt håller med påståendet om att Åland inte längre borde vara demilitariserat”. Toveri ställer upp i riksdagsvalet för Samlingspartiet i Nyland, Törner är kandidat för SFP i samma valkrets.
General i.a. Jarmo Lindberg, Försvarsmaktens kommendör 2014–2019, är inte på samma linje. Han håller delvis med påståendet om att demilitariseringen borde slopas. Lindberg ställer upp i riksdagsvalet för Samlingspartiet i Helsingfors.
HBL ringer upp de tre tidigare toppofficererna som ännu nyligen ansvarade för landets och Ålands säkerhet och ber dem utveckla sina resonemang.

ANDRA LÄSER