Svenska Teatern inhiberar föreställningar och hotar med permitteringar

Inställda föreställningar, förändringar i repertoaren och samarbetsförhandlingar väntar Svenska Teaterns anställda och publik. För varje nedstängd vecka förlorar teatern 100 000 euro.

Svenska Teatern genomgår sin värsta kris, säger teaterns chef Joachim Thibblin.
Annika Hällsten
19.01.2022 13:30
Läget blev omöjligt för Svenska Teatern till slut. Enligt det beslut som fattades på styrelsemötet på tisdagen ställs alla föreställningar i februari in. Teatern inleder nu samarbetsförhandlingar vilket innebär att personalen permitteras ifall nedstängningen fortsätter i mars.
Svenska Teatern har tills vidare lyckats överleva coronaepidemin utan samarbetsförhandlingar. Helsingfors stadsteater samarbetsförhandlar för andra gången under pandemin.
– Så här illa har det aldrig varit. Hela branschen är vind för våg, säger teaterchef Joachim Thibblin.
– Svenska Teatern genomgår för tillfället sin värsta kris i modern tid. Smittspridningen i landet har påverkat publiken. Just nu har intresset avtagit för att gå på teater samtidigt som de korta varslen om nedstängningar gör det väldigt krävande för alla kulturinstitutioner att planera framåt.
– Det är ohållbart att sitta och invänta myndighetsbeslut.
Beslutet att inhibera föreställningarna i februari bygger på Svenska Teaterns egen riskbedömning. Föreställningarna har gått bra vilket innebär att teatern kalkylerar med att varje vecka med inhiberade föreställningar innebär en förlust på 100 000 euro i biljettintäkter. Totalt förlorar teatern då en miljon för årets första två månader.
Teaterchef Joachim Thibblin efterlyser extra statliga bidrag som kompensation för förlusterna.
– Det är helt avgörande att vi får ekonomiskt stöd inom kort, understryker teaterchef Thibblin och säger att utmaningarna just nu är att man inte vet hur tilläggsfinansieringen för teatern ser ut framöver.
Svenska Teatern, liksom övriga teatrar, väntar nu på besked om statliga bidrag för att kompensera åtminstone en del av förlusterna. Thibblin säger att man vet att ett stödpaket förbereds men man vet inte när det godkänns och realiseras. Riksdagen sammanträder först i februari.
– Utan statliga och privata bidrag hade vi inte klarat oss genom coronaepidemins första år, konstaterar Joachim Thibblin.
Svenska Teatern beviljades 200 000 euro i Svenska kulturfondens och Föreningen Konstsamfundets satsning på coronabidrag åt teatrar i fjol.
Fyrtio frilansande artister ingår i Svenska teaterns ensemble. Flera av dem medverkar i Mary Poppins.

"Fruktansvärt"

– Läget är fruktansvärt men vad kan man göra? Måste man samarbetsförhandla så måste man men vi vill förstås undvika permitteringar, säger skådespelaren Mikael Andersson.
Andersson är förtroendeman för skådespelarna och konstaterar att hans hjärta än en gång blöder för i synnerhet frilansarna.
– I Mary Poppins och Next to normal finns massvis med frilansare, både skådespelare och musiker.
På Svenska Teaterns lönelistor finns nu 111 frilansare. Av dem är 40 frilansande artister.

Förändringar i spelplanen

Förhoppningen är att teatern kan öppna igen i mars. Ifall det lyckas sker det med vissa förändringar i spelplanen.
Elva nya föreställningar av Pappan planeras i mars och april. Pjäsen 100 sånger, som skulle haft premiär i mars, flyttas framåt till nästa spelår.
Efterfrågan på monologen Är det hett här? gör att teatern beslutat att flytta föreställningen från Nicken-scenen till Amos-scenen, som har större kapacitet.
Teatern bokar i första hand om bokade och köpta biljetter till senare datum. Berörda kunder ombeds fylla i en blankett som finns på teaterns webbsida.
Svenska Teatern kontaktar alla kunder som har köpt eller bokat biljetter till berörda föreställningar.

Förändringar i repertoaren

Mary Poppins. Alla föreställningar i februari är inställda. Vi bokar i första hand om publikens biljetter. Vi spelar föreställningen igen från den 2 mars till den 12 maj.
Next to normal. Alla föreställningar i februari är inställda. Vi bokar i första hand om publikens biljetter. Vi spelar föreställningen igen från den 3 mars till 29 mars.
Pappan. Alla föreställningar är inställda. Vi lägger i stället in 11 nya föreställningar i mars och april.
Är det hett här? Tre föreställningar i februari ställs in. Föreställningen flyttas till Amos.
Bröderna Pixon. Två föreställningar i februari ställs in. Vi tar gärna emot beställningar från daghem och förskolor för de som vill se pjäsen i vår.
Blå band. En ny pjäs av Joakim Groth får urpremiär som planerat 19.3. Biljettsläpp 26.1.
Humorlandskampen återkommer med tre föreställningar i maj. Biljettsläpp 26.1.
Topelius och teatern – en historisk rundvandring. Husguide Topelius återkommer, nya föreställningar planeras.
100 sånger. Föreställningen kommer inte att ha premiär i vår. Premiären skjuts upp till nästa spelår.
Scenmåndag. Kultursamtalen hålls som planerat. I januari och februari strömmas programmet på live.svenskateatern.fi och på Facebook.

ANDRA LÄSER