Söndagsjobb väntar regeringsförhandlarna

Regeringsförhandlarna tvingas vika söndagen för arbete, men Antti Rinne försäkrar att stämningen fortfarande är god. Han hoppas att programmet ska bli klart inom utsatt tid.

Antti Rinne hoppas alltjämt att regeringsförhandlingarna ska bli klara före EU-valet i slutet av nästa vecka. På onsdagen kunde han bekräfta att det åtminstone förutsätter att man förhandlar nu på söndag.
Ordförandena för de fem partier som försöker bilda regering diskuterade ramarna för de offentliga finanserna under onsdagen. Antti Rinne (SDP) som leder förhandlingarna är ändå förtegen om alla detaljer, inklusive storleken på ramarna.
– Vi diskuterar först och söker en gemensam lösning, säger han.
Upplägget är som bekant att man diskuterar åtta större helheter eller "fenomen" i arbetsgrupper, men utan att en enda av grupperna känner till vilka finansiella ramar den kan röra sig inom. Rinne uppger att arbetsgrupperna har framskridit.
– Det ser alldeles bra ut.
Det är ändå oklart när partiledarna kommer att nå enighet om ramarna. Ju längre det dröjer desto tajtare blir tidtabellen för varje arbetsgrupp att bedöma vad man ska satsa pengar på, och hur mycket.
På en fråga hur långt partiledarna förväntas nå i ramförhandlingarna den här veckan svarar Rinne "förhoppningsvis så långt som möjligt".
– Allt borde vara klart i slutet av nästa vecka, säger han och bekräftar därmed att han siktar på att hålla den ursprungliga tidtabellen.
För att det ska lyckas krävs ändå att förhandlarna jobbar på söndag. Principen har varit att man bara jobbar vardagar, och att man sitter på kvällar och helger bara vid behov.
– Vi har haft lördag och söndag som reservdagar. På lördag behöver vi inte förhandla, men på söndag gör vi det i de grupper där det behövs. Tidtabellen har hela tiden varit tajt, och det beror på att Finland ska ta över ordförandeskapet i Europarådet i början av juli, säger Rinne.

ANDRA LÄSER