Akaasia och Costello tog greppet om titlarna

Två mycket jämna dueller avgjorde den första deltävlingen i Kungstravet. Akaasia och Costello tog ledningen men med mycket små marginaler och utgången är oviss.

I form. Markku Hietanen och Akaasia tog hem lördagens start.
Barbro Vehkamäki
05.08.2017 18:41 UPPDATERAD 05.08.2017 18:43
Saaga S galopperade sensationellt från start och hamnade en bra bit på efterkälken. Kusken Matti Nisonen gav inte upp hoppet utan körde framåt och utmanade ledande Akaasia. Markku Hietanen höll inte med om att Saaga S skulle haft någon chans. Han kontrollerade loppet från början till slut och Akaasia svarar alltid men han ville inte anstränga stoet för mycket. Hon går alla distanser så förväntningarna är stora inför söndagen. Vieskerin Virva slutade trea.
Ari Moilanen gav Juliette Lax en bra resa i andra par ute men hon tröttnade på den sista bortre rakan och med sin elfte plats är hon ur spel gällande en framskjuten position.
Även Taruntuuli felade från start och R.R. Ruskariina diskvalificerades.
Kretsen kring Jokivarren Kunkku medgav att förlusten förra året var en besvikelse fast det hör till sporten. En gång kung är i för sig oerhört meriterande. Hingsten har i år betäckt 58 ston men man har också varit tvungen att tacka nej till förfrågningar. Tre gånger i veckan är ansträngande i synnerhet då han på samma gång tävlar. Han var en smula stel men massage har varit till stor hjälp. Han skadade sig på våren troligen i hagen och pausen blev längre än väntat men förhoppningarna var ändå försiktigt optimistiska.
Han slutade fyra men inte hopplöst långt från täten. Välähdys var snabbast från start men Costello pressade genast hårt och det gick hela tiden riktigt fort. Just före mål kom han förbi på tiden 21,3 men frågan är hur mycket det kostade för fortsättningen. Köppinen blev trea.
Två fyraåriga kallblod är klart bättre än de övriga i sin årsklass. Turelius var ytterst nära seger men fick en bedrövlig resa i stängt läge i tredje par inne. När han äntligen fick en lucka efter den sista kurvan presterade han en fenomenal spurt ute i fjärde spår som nästan räckte ända fram om han inte stapplat på stegen just före mål.
Vixus tog ledningen fast Janne Soronen tyckte att man aldrig kan veta när det gäller föl. Hingsten svarade mot Tarunlento men förstod inte att det kom en ny konkurrent långt ute på banan. Han har fantastiska fartresurser och inga svaga sidor. Huvudmålet är Kriterium.
I det Finska Mästerskapet för i Finland varmblod gick starten dåligt för Edward Ale och Olli Koivunen tänkte redan att loppet gick åt skogen. De övriga ekipagen, med Seabiscuit i spetsen, höll högt tempo. Seabiscuit, Midnight Hour, Still Loving You och Special Promise travade sida vid sida men samtliga stummade på upploppet och Edward Ale hann långt bakifrån först över mållinjen.
Olli Koivunen blev aldrig tillfrågad om han ville tygla hästen men det var han bara glad för.

ANDRA LÄSER