Pitkämäki femma – "Man måste vara nöjd"

Tero Pitkämäki var mycket nöjd över sin femte plats i spjutfinalen i VM. – Trevligt att vara med där och slåss om tätplaceringarna, säger han.

Tero Pitkämäki slutade femma i VM.
Tero Pitkämäki – tre gånger VM-medaljör och sjufaldig mästerskapsmedaljör – var än en gång bäst när det gällde. Han slungade säsongens näst bästa kast – 86,94 – och slutade femma i den grymt högklassiga spjutfinalen i London.
– Jag har aldrig varit så nöjd över en femte plats, säger han i intervjuzonen under den jättelika olympiska stadion – samtidigt som publikhavet dånar då Usain Bolt kliver ut i strålkastarskenet.
– Det är trevligt att vara med och slåss om tätplaceringarna när nivån är så där hög. Jag gissade att det krävs 88 meter för att ta medalj och jag hade rätt.
Pitkämäki: inte en som slösar med adjektiven. Säger han trevligt betyder det egentligen att han är väldigt nöjd.
Tysklands Johannes Vetter slungade 89,89 i sitt första försök och tog hem guldet. Tjeckiens Jakub Vadljech tog hand om silvret med personbästat 89,73 och hans landsman Petr Frydrych tog brons med 88,32.
– Man måste vara nöjd, säger Pitkämäki
– Säsongens andra och tredje bästa kast här i VM. Det gäller också att vara realist.
Pitkämäki var mycket osäker inför VM, men slungade över 85 meter redan i spjutkvalet. Redan då visade spjutveteranen att han är med och slåss om de ädla metallerna.
– Kvalet gav en viss självsäkerhet. Jag var avslappnad inför kvalet och avslappnat gick det också, småler han.
Tero Pitkämäki klaradehyfsade 83,49 i sitt första, men låg först åtta efter två omgångar och löpte risk att bli utanför de tre sista omgångarna. Men när det riktigt gällde tryckte han till med 86,94 i sitt tredje kast – säsongens näst bästa båge.
– Det första var ett kontrollerat, vanligt kast. I det andra försökte jag lite mera, men det fungerade inte. I det tredje satte jag lite mera fart och lyckades få till det, säger Pitkämäki.
Det såg ut som att Pitkämäki brände sitt krut i det tredje försöket, för han lyckades inte förbättra i sina tre sista kast. Han klarade inte mer av att överskrida 80 meters gränsen.
– Benen var lite trötta, det kommer man inte ifrån. Jag har varit sjuk under sommaren och det tär på orken, säger han.
Den största förhandsfavoriten Thomas Röhler blev överraskande nog utan medalj. Hans bästa var bara 88,26.
– Jag såg redan i uppvärmningen. Röhlers resultat varierar mycket med hans dagsform.
Regerande världsmästaren, Kenyas Julius Yego var inte alls i form. Med 76,29 blev han trettonde och sist i spjutfinalen.
Johannes Vetter övertygade i kvalet och många trodde han hade bränt sitt krut där. Men icke. Pitkämäki bytte några ord med honom efter spjutfinalen.
– Han sade mig att jag gjorde en otrolig prestation. Jag svarade att han gjorde en otrolig prestation, säger Pitkämäki och ler lite igen.
Han låter också förstå att karriären fortsätter mot EM i Berlin och kanske OS i Tokyo. Det skadade inte att göra så här bra ifrån sig i VM.
London, VM i friidrott:
Spjut, herrar: 1) Johannes Vetter Tyskland 89,89, 2) Jakub Vadlejch Tjeckien 89,73, 3) Petr Frydrych Tjeckien 88,32, 4) Thomas Röhler Tyskland 88,26, 5) Tero Pitkämäki Finland 86,94, 6) Ioannis Kiriazis Grekland 84,52, 7) Keshorn Walcott Trinidad och Tobago 84,48, 8) Andreas Hofmann Tyskland 83,98, 9) Marcin Krukowski Polen 82,01, 10) Ahmed Bader Magour Qatar 81,77, 11) Magnus Kirt Estland 80,48, 12) Davinder Singh Indien 80,02, 13) Julius Yego Kenya 76,29.

ANDRA LÄSER