FFC vill att regeringen slopar förslag om lättare uppsägningar

FFC vaktar som en hök över regeringens budgetmangling. Om besluten inte faller organisationen i smaken hotar man med stridsåtgärder.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta<b>.</b>
Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) hotar med arbetsplatsspecifika stridsåtgärder ifall regeringen inte slopar ett lagförslag som skulle göra det lättare för små företag att säga upp anställda. FFC meddelade om sina planer på måndagen.
– Torgevenemangens tid är förbi. Förbunden emellan har vi i dag kommit överens om tidtabellen och gjort upp en plan över arbetsplatsspecifika åtgärder. Medlemsförbunden kommer under de närmaste veckorna att behandla planen i sina beslutande organ. Vi börjar göra verklighet av planen om regeringen inte drar bort lagändringen som försvagar arbetstagarnas ställning, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta i ett pressmeddelande.
Eloranta anser att regeringen agerade klokt när den drog tillbaka ett lagförslag som hade försämrat under 30-åringars ställning på arbetsmarknaden. Enligt förslaget hade det blivit lättare för arbetsgivare att ingå visstidsanställningar med unga arbetstagare.
– Nu är det dags att också avstå från lagförslaget som skulle göra det möjligt att godtyckligt säga upp arbetstagare i små företag. I synnerhet när forskningsinstitut som Etla och Pellervon taloustutkimus redan har konstaterat att effekterna på sysselsättningen sannolikt kommer att bli små, säger Eloranta.
Under hösten väntar också annat som bekymrar FFC:s styrelse. Till exempel har finansminister Petteri Orpo (Saml) kastat fram idén om att vidta snabba åtgärder för att förbättra sysselsättningen. Orpo har gett tre kanslichefer i uppgift att fundera på saken.
– Ännu vet vi inte vad budgetmanglingen kommer att resultera i, men hittills har regeringen bjudit på piska mer än på morot, säger Eloranta.
FFC:s styrelse fortsätter även att kritisera aktiveringsmodellen. Enligt FFC är modellen i ljuset av det som framkommit efter att den trädde i kraft precis så dålig som man befarade. Den andra aktiveringsmodellen, alltså lagändringen som ska göra om karenserna, verkar bara förvärra saken, anser organisationen.
– Den här regeringen har gjort det till sin uppgift att behandla arbetstagarna illa. Vi ser ingen annan möjlighet att försvara löntagarnas och de arbetssökandes ställning än genom att använda oss av de metoder som står till buds, säger Eloranta.

ANDRA LÄSER