Michael Björklund kryddar kockutbildningen

Den åländska mästerkocken Michael "Micke" Björklund har ett mål. Han vill lyfta den finländska matkulturen och få den egna branschen att blomstra.

Åländska mästarkocken Michael Björklund är sedan i höstas en vanlig syn i Axxells utbildningskök.

Problemet är bekant i hela Norden:

– Det har blivit svårare och svårare att få tag i personal. Färre och färre söker till kockutbildningarna, säger Micke Björklund.

I stället för att stå vid sidan om och låta krisen eskalera har han valt att engagera sig. Sedan i höstas samarbetar han med Axxell som erbjuder kockutbildningar i Karis och Pargas. I snitt ett par gånger i veckan finns Björklund på plats i skolan, agerar bollplank och hjälper till där han kan.

– Så här i början har det handlat mycket om att jobba in sig och se vad som fungerar, men det känns som att vi är bra på gång. Jag vill inte vara enbart en Axxell-maskot. Det är där jag kan göra nytta, hos de blivande kockarna, säger Micke och pekar mot det öppna köket där några vuxenstuderande håller på att förbereda en kvällsbjudning.

Samma dag som intervjun görs har han också varit i en högstadieskola i Hangö för att berätta om kockyrket och -utbildningen.

– Om man inte känner till yrket kan det kanske skrämma en. Hur ska jag lära mig alla recept? Hur ska jag klara av en bongmaskin? Till det som är det härliga med kockyrket hör ändå att man är ett team i köket, man jobbar tillsammans. Också jag behöver recept då jag lagar mat. Det är inte så att jag kan laga en sufflé så där bara, säger Björklund.

Höjer stämningen

– Målsättningen för vår del är mycket klar – vi vill ha flera sökande till kockutbildningarna, säger Axxells rektor Lena Johansson om samarbetet.

Isak Nordling, Robin Holmberg, Juuso Tuohimaa och Emil Sundvik är fyra av de tolv som i höstas började vid kocklinjen i Karis. Att branschen inte lockar fler, ser de olika orsaker till.

– Man ska vara ganska flexibel. Arbetsdagarna är långa.

– Man ska veta vad man gör i köket. Det går inte att servera gästerna något som inte är tillräckligt tillrett.

Allt färre väljer att utbilda sig till kock. Hasan Mansor utgör ett undantag. I sommar ska han jobba på Åland.
Michael Björklund ger råd åt vuxenstuderande Mia Räisänen. – Det är i köket jag kan göra nytta, säger han.

På den punkten har tiden vid skolan redan hunnit ge viss säkerhet och de ser alla som troligt att de i framtiden kommer att jobba inom branschen. Gärna på en à la carte-restaurang, men också andra kök kan komma i fråga, åtminstone tillfälligt.

Micke Björklunds närvaro tycker de ger undervisningen ett mervärde.

– Det är alltid roligt när han dyker upp. Det höjer stämningen i köket.

Kulturgärning

Micke Björklund sticker inte under stol med att kockjobbet kan vara tufft. Många kök tvingas av kostnadsskäl köra med tajt bemanning och arbetsbördan för dem som jobbar kan vara stor.

Ett av hans tips för att inte bränna ut sig är att försöka ha roligt på jobbet.

– Jag har själv jobbat på ställen där man inte fått säga något annat än "Oui chef". Inte blir det riktigt bra mat då. Jag tror på att man ska skratta och ha glimten i ögat. Det bidrar till att man orkar.

Han vill också gärna prata om kockyrket som ett kulturyrke och ett jobb där man har chans att påverka genom att dagligen göra exempelvis god skolmat.

– Maten är den enda kulturen vi verkligen behöver för att inte svälta ihjäl. Varje dag i köket skapar man konst, både för öga och gom.

Många möjligheter

Frågar man Micke Björklund kan alla som vill bli kock. Det enda som krävs är att man gillar mat.

– Själv är jag rätt övertygad om att jag har någon bokstavskombination och det ser jag bara som en fördel i det här arbetet.

Förutsatt att man är beredd att flytta på sig kan man som kock vara rätt säker på att hitta jobb. Det finns också många olika typer av mat att jobba med och olika typer av anställningar. En rätt ny kategori är frilanskockarna som fakturerar för sitt arbete.

– Jag har också hört om kockar som via rekryterare skriver ett par års kontrakt med restauranger – lite som hockey- eller fotbollsspelare.

Björklund är själv en kock med många slevar i grytan. I Västnyland är han förutom engagemanget i Axxell också involverad i företaget som ska driva restaurangverksamheten vid Raseborgs slott. På Åland ser bland annat Smakbyn till att hålla honom sysselsatt.

Hur hinner du med allt?

– Jag har bra stödtrupper omkring mig – hemma, på Axxell och bland arbetskollegor. Det handlar om ett fantastiskt gäng som jag inte skulle klara mig utan.

ANDRA LÄSER