Finland knäckte Kroatien – nu väntar Spanien i kvartsfinal

Finland knep en plats i kvartsfinal i EM-basketen efter en oerhört imponerande fjärde period där de namnstarka kroaterna stod som förstenade då den finska lagmaskinen tålmodigt nötte ner motståndet. Finland vann med 94–86. Storstjärnan Lauri Markkanen briljerade än en gång och satte hela 43 poäng.

Lauri Markkanen var kung i åttondelen mot Kroatien.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
11.09.2022 18:41
Segern innebär att EM fortsätter för finsk del. Spanien väntar i kvarten. Ett Spanien som i sin tur slog ut urstarka Litauen i sin åttondel.
Kroatien mot Finland kändes jämnt på förhand och jämnt blev det. Inför den sista perioden var det två poängs fördel för Finland. Men där Finland litade på kollektivets styrka hela vägen blev det väldigt mycket soloräder för Kroatien och det höll inte.
En som däremot höll för allt och lite till var Lauri Markkanen som var fenomenal i åttondelen i Berlin. Han satte 19 av 29 kast och landade på 43 poäng. Glädjescenerna med Hanno Möttölä efter matchen var rörande.
– Helt superkänsla. Jag ville ge allt och på så sätt bidra till att vi skulle kunna vinna den här matchen. Det lyckades väl rätt bra. Det här är ett fantastiskt lag med en oerhört stark moral, säger Markkanen till Yle.
– Vi visste att vi hade chansen om vi presterar på den nivå vi har kapacitet till, säger Markkanen som med sina 43 poäng satte nytt poängrekord med landslaget.
Lite av ödets ironi att kroaternas resa tog slut mot Finland. Lagets storstjärna Bogdan Bogdanovic, lagkamrat med Markkanen i Utah Jazz, skapade vissa rubriker i finsk press efter den sista gruppspelsmatchen mot Ukraina då han i slutsekunderna med flit missade ett frikast så att inte segersiffrorna skulle bli för stora. Det rävspelet gav Kroatien en tredje plats i gruppen och åttondelsfinal mot Finland, en motståndare kroaterna uppenbarligen vill ha. Det rävspelet funkade inte alls.
Bogdanovic var poängbäst i Kroatien med 23 poäng men var inte i närheten av Markkanens glans.
I kvarten väntar starka Spanien som är favorit i det mötet men om Markkanen spelar så här och den finska laginsatsen är lika solid kan också Spanien rubbas.
– Vi är verkligen inte mätta på framgång ännu. Nu vilar vi en dag och får kropparna i skick och så går vi ut och ger allt. Den här sagan ska fortsätta, säger Markkanen till Yle.

ANDRA LÄSER