Weekend Festival avbokar sin huvudartist under dunkla omständigheter

En av de största stjärnorna vid Weekend Festival i Tavastehus nästa helg faller bort. Rapartisten Post Malones konsert ställs in under aningen otydliga omständigheter.

Flera artister avböjer årets Weekend festival som ordnas i Tavastehus.
Hiphopstjärnan Post Malone skulle spela på Weekend Festival i Tavastehus fredagen den 1 juli. I söndags, mindre än en vecka före festivalens start, meddelade festivalarrangörerna att Malones spelning avbokas.
Orsaken till att spelningen ställs in är något oklar. Till en början meddelade arrangörerna att avbokningen berodde på logistikproblem med andra europeiska festivaler. Senare förklarade de att konserten behöver ställas in på grund av festivalens egna logistiska utmaningar.
Enligt källor var festivalarrangörerna redan i början av förra veckan medvetna om att konserten kommer att ställas in, uppger Iltalehti. Den här informationen är inte bekräftad. Trots detta har Post Malones namn in i det sista lyfts fram i deras marknadsföring och biljettförsäljning. För flera har Post Malone varit anledningen till att de över huvud taget har köpt biljetter till festivalen. På sociala medier har många uttryckt missnöje över att de inte fått tillbaka pengarna för biljetterna, som kostar 115–205 euro. Post Malone är inte heller den enda artisten som fallit bort från festivalprogrammet. Även Rezz och A1 x J1 har avbokats, dessutom uteblir Lil Tjay som senaste vecka skadades i en skottlossning.
Post Malone ska uppträda i Danmark 29.6 och i Sverige 2.7. I Finland skulle han spela 1.7. Enligt arrangörerna försvåras situationen av Finlands läge.
"Finland befinner sig mellan Sverige och Baltikum. Då måste man ta ett fartyg eller åka genom Baltikum. Det började bli för svårt", säger festivalens promotor Hardi Loog till Iltalehti.
Svaret är tveksamt med tanke på att det geografiska läget borde ha varit en självklarhet när Post Malones konsert började planeras, menar Iltalehti.
Loog berättar också för Iltalehti att arrangörerna inte lyckats hitta den scenteknik som krävs. Förut har de kunnat hyra teknisk utrustning från bland annat Ryssland, men på grund av Rysslands krigshandlingar är det inte möjligt i nuläget. De har haft flera månader på sig att hitta ersättande teknik, därför verkar det här som ytterligare en ursäkt, uppger Iltalehti.
Läs också: De här uppträder på Weekend-festivalen – som byter plats igen

ANDRA LÄSER