Ung man föll överbord, larm från Baltic Princess kom fyra timmar senare – myndigheter misstänker vårdslöshet

Den unga man som försvann från Baltic Princess för tio dagar sedan har ännu inte hittats. Nu inleder myndigheter en utredning om fartygets insatser i räddningsoperationen.

– Övervakningskamerorna har dock inte visat att han skulle ha fallit eller hoppat i havet, säger Tallink Siljas Marika Nöjd. Arkivbild.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
28.11.2022 18:39 UPPDATERAD 29.11.2022 13:20
Medan studerande festade till det på ett stort studentevenemang ombord på kryssningsfartyget Baltic Princess natten till fredag veckan före förra, sökte fartygets personal efter en försvunnen man i 20-årsåldern. 
Vid klockan tre på morgonen har den unge mannen tagit sig upp på ett tak på däck. Kort därpå försvann han ur vittnens synfält, som uppmärksammade fartygets personal. 
Nu inleder västra Finlands sjöbevakningssektion en utredning om vad som egentligen hände den kvällen. Och om varför det tog fartyget fyra timmar att larma myndigheterna. 
– Utredningen har påbörjats och vi väntar på resultatet av den. All vår information har överlämnats till både gränsbevakningen och polisen, bekräftar Marika Nöjd, kommunikationschef på Tallink Silja.
Nöjd vill inte gå in på detaljer kring händelseförloppet och hänvisar till den pågående utredningen om eventuell vårdslöshet. Men hon säger att mannen på övervakningskameror inte synts falla eller hoppa i havet.
– Det är ändå vad som har hänt i slutändan eftersom han hittills inte har hittats ombord.
Det var först klockan sju på morgonen som sjöbevakningssektionen larmades och kunde börja leta efter mannen med patrullbåt och helikopter, men utan resultat. Strax efter att eftersökningarna på Ålands hav avbrutits klockan 11 på morgonen kommenterade sjöräddningsledare Jim Kvarnström läget för HBL.
– Vi har inte hittat någon i vattnet, och exakt vad som hänt vet vi inte, sade han då.
Utredningen som nu har dragit igång ska fastställa om Baltic Princess genomfört räddningsinsatsen på rätt sätt. 
"Vi utreder för tillfället händelseförloppet och dit hör att också utreda om det förekommit eventuella försummelser i räddningsarbetet", säger Mika Laapio, enhetschef för brottsbekämpningsenheten vid västra Finlands sjöbevakningssektion, till Yle Åboland som var först med att rapportera om utredningen.

ANDRA LÄSER