Människokännare och vinnarskalle i ett och samma paket

Sarina Wiegman spelade i samma universitetslag i North Carolina med två av damfotbollens allra största genom tiderna. Själv har hon de senaste åren varit en av de snabbast stigande stjärnorna på tränarhimlen. På söndag kväll kan hon lotsa England till en första tung titel.

Sarina Wiegman har spridit lugn och ro inom det engelska landslaget.
Sarina Wiegman har lotsat England i 19 matcher utan en enda förlust. Håller den sviten i sig på söndag blir det segerkarneval på Wembley i London. Vinner England hålls också en annan svit vid liv. Wiegman har aldrig förlorat en EM-slutspelsmatch som tränare. Inte med Nederländerna som hon 2017 ledde till titeln på hemmaplan, inte med England som vunnit fem matcher av fem i EM med målskillnaden 20-1. Med Nederländerna vann hon sex matcher i följd i EM med 14-3 i målskillnad. EM-facit är alltså tolv matcher, tolv segrar och 34-4 i målskillnad.
Då Wiegman tog över Nederländerna i januari 2017 fanns det inte mycket som talade för succé på hemmaplan. Visst hade hemmanationen en drös med toppspelare men lagmoralen var körd i botten efter mycket bråk under den tidigare tränaren.

Legendar prisar Wiegman

Wiegman hade jobbat som assisterande tränare under förra tränaren Arjan van der Laan och åtnjöt inte omedelbart fullt förtroende från alla sina spelares sida även om anfallsstjärnan Vivianne Miedema direkt gladdes över beslutet att få Wiegman som tränare. "Hon är en väldigt tydlig tränare", sade Miedema i en intervju då.
Som assisterande coach fick Wiegman väldigt meriterade Foppe de Haan vid sin sida.
– Wiegman är väldigt tydlig med vad hon vill ha. Men hon är också lyhörd för nya idéer och lyssnar gärna. Och så är hon en arbetsnarkoman av rang. Det är alltid jobb, jobb och mera jobb på hennes agenda, minns de Haan i en intervju med BBC.
Wiegmans hemliga knep för att hållas pigg är yoga och en tupplur på femton minuter på eftermiddagen.
Wiegman spred ett lugn över Nederländerna, och samma lugn och självförtroende kännetecknar England 2022. Nederländerna mötte Danmark i EM-finalen 2017 och i paus stod det 2-2.
– Hon drabbas aldrig av panik utan kan behålla lugnet, oavsett vad som händer ute på planen, säger de Haan.
Samma lugn såg man också i semifinalen mot Sverige då Blågult inledningsvis tryckte på rejält och skapade målchans efter målchans. Wiegman tog det lugnt, England jobbade sig tillbaka in i matchen och körde till slut över Sverige.
Med Nederländerna behövde Wiegman ett halvår på sig för att göra laget gulddugligt. Med England fick hon tio månader och under den tiden har England inte förlorat en endaste match.

Hamm och Lilly

De två spelarna hon spelade med på universitetsnivå på 1980-talet? Mia Hamm och Kristine Lilly. Hamm gjorde 158 mål på 276 landskamper för USA och Lilly gjorde 354 matcher för USA och stod för 130 mål i dem. Själv gjorde Wiegman 99 matcher för Nederländerna som spelare med tre mål som facit.
Lilly minns Wiegman med värme.
– Hon hade alltid ett skratt på lut. Jag kan ännu se hennes leende. Hon hade alltid något kul på gång. På planen menade hon ändå alltid allvar. Hon var en intelligent defensiv mittfältare som det var lätt att spela med. En tävlingsmänniska och en väldigt trevlig människa, minns Lilly i BBC:s intervju.
Wiegman nådde inte på långa vägar samma framgångar som spelare som Hamm och Lilly men som tränare är hon på väg att ta en permanent plats i den yppersta eliten.
Det var för övrigt USA som orsakade Wiegman den nesligaste förlusten så här långt i tränarkarriären då amerikanskorna med Megan Rapinoe i spetsen vann VM-finalen 2019 med 2–0.

Nästa nivå

Wiegman är mästerlig på att läsa sociala koder och har en fingertoppskänsla för hur man ska handskas med människorna runt sig. Det i kombination med ett knivskarpt taktiskt sinne har fört henne väldigt långt från dagarna då hon som spelare vid sidan om hela tiden jobbade som gymnastiklärare. Dagarna blev långa då, och dagarna är långa även nu, men Wiegman trivs och spelarna trivs med henne.
England spelar en väldigt underhållande och varierad fotboll, en uppdaterad version av Nederländernas expressfotboll 2022. Dessutom förfogar Wiegman över ett ännu bättre material nu och i verktygslådan verkar finnas lösningar på alla problem som kan uppstå på vägen.
Mot Spanien var England tio minuter ifrån att åka ur EM i kvartsfinalen, men några byten och justeringar i taktiken gav resultat. Spanien är det enda laget som verkligen satt England på prov i pågående EM.
– Vi spelare kan inte berömma henne nog. Hon har hämtat med sig så mycket gott. Vi är så sammansvetsade. Och det finns alltid en plan B, C eller D att ta till om det behövs, säger skytteligaledaren Beth Mead till Skysports.
Då Wiegman anställdes av det engelska fotbollsförbundet FA i september sade hon på sin första presskonferens:
– Jag är här för att ta laget till nästa nivå.
Det har hon sannerligen gjort.

Sarina Wiegman

Född: 26 oktober 1959 i Haag
Position som spelare: Försvarare/mittfältare
Familj: Maken Marten Glotzbach och två döttrar.
Landskamper som spelare: 99/3 mål. Spelade egentligen 104 landskamper men fem ströks senare då de inte var officiella landskamper sanktionerade av Fifa.
Meriter som tränare: EM-guld med Nederländerna 2017, VM-final med Nederländerna 2019, två holländska ligatitlar.
Aktuell med: Tagit England till EM-final. Wiegman är obesegrad med England så här långt med nitton matcher utan förlust.

ANDRA LÄSER