Priset på mat steg med tio procent i fjol – kunderna köpte hem mer alkoholfritt än förr

De stigande livsmedelspriserna påverkade hela dagligvaruhandeln i fjol. Allt högre priser styrde kunderna att välja billigare produkter och köpa mindre matkassar. Trots att matbutikernas omsättning steg, minskade mängden sålda varor under 2022.

Bland annat höga kaffepriser bidrog till att försäljningsvärdet av alkoholfria drycker översteg värdet av alkoholhaltiga drycker under år 2022. 
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
07.02.2023 08:24 UPPDATERAD 07.02.2023 15:58
När livsmedelspriserna stiger väljer konsumenterna först bort dyrare baslivsmedel som kött, fisk och färska grönsaker. Det framkommer när dagligvaruhandeln sammanfattar år 2022 i siffror. Hela branschen omsatte i fjol 21,1 miljarder euro, tittar man bara på livsmedel och alkoholfria drycker så landar slutsumman på drygt 15 miljarder euro. Det ger en ökning på 3–5 procent.
– En fem procents ökning skulle under normala år anses vara god, men nu förklaras ökningen enbart med stigande priser. Också köpmännens inköpspriser har stigit. Den enda som gynnas av de höga livsmedelspriserna är staten, som får in mera pengar i form av mervärdesskatt, säger vd Kari Luoto vid Dagligvaruhandeln.
Försäljningen av bland annat kött och fisk minskade i fjol, samtidigt som priserna på dessa livsmedel steg mest.
Prisnivån på livsmedel och alkoholfria drycker steg med omkring 10,5 procent i Finland i fjol. Det här påverkade konsumenterna så att många valde att köpa hem billigare produkter. Försäljningen minskade mest i sådana produktgrupper där priserna steg mest.
Medan försäljningen av kött, fisk och färska grönsaker minskade, ökade försäljningen av barnmat, läskedrycker, pastaprodukter och färdigmat.

Mera alkoholfritt än förr

Ett anmärkningsvärt trendbrott skedde också under fjolåret: försäljningsvärdet av alkoholfria drycker översteg värdet av alkoholhaltiga drycker. Det betyder att kunderna köpte hem mera alkoholfria drycker från matbutiken än öl, cider och andra drycker som innehåller alkohol.
Det höga försäljningsvärdet förklaras delvis av det stigande kaffepriset – konsumenterna köpte kaffe som förr men nu till ett mycket högre pris. Ölpriset däremot förblev oförändrat, men försäljningen av öl sjönk med över 7 procent jämfört med året innan.
– En del av den minskade livsmedelsförsäljningen beror också på att coronarestriktionerna hävdes i fjol, och då återvände många kunder till lunchrestauranger och middagsrestauranger. Den konsumtionen syns inte i dagligvaruhandelns statistik, säger Luoto.
År 2022 var det många som var tänka om sina livsmedelsinköp på grund av de stigande priserna. Många köpte billigare produkter och valde bort livsmedel som kött, fisk och färska grönsaker.

ANDRA LÄSER