413 nya coronafall i Finland

I fredags hade totalt drygt två miljoner coronatest utförts i Finland sedan epidemins början. Bild: Jeanette Östman/SPT

Sammanlagt har 415 personer i Finland mist livet på grund av covid-19. Flest dödsfall har inträffat bland personer i ålder 80-89 år.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade om 413 nya coronafall i Finland på söndagen. Det innebär att totalt 27 631 personer smittats sedan epidemins början.

Institutet uppdaterar siffrorna för dödsfallen och sjukhuspatienterna på måndagar, onsdagar och fredagar.

I fredags meddelades om ytterligare 7 coronarelaterade dödsfall, vilket innebär att sammanlagt 415 personer i landet mist livet på grund av covid-19. Flest dödsfall, sammanlagt 173, har skett bland personer i åldern 80-89 år. Näst flest, 104 av dödsfallen, har inträffat bland personer över 90 år.

På sjukhus runtom i landet vårdades på fredagen 141 coronapatienter. Av dem behövde 21 intensivvård.

Institutet uppskattar att omkring 18 100 av alla smittade, alltså omkring 70 procent, har tillfrisknat. Uppskattningen baserar sig på de fall som rapporterats till institutet, och som det tre veckor efter att smittan bekräftats ännu inte funnits några nya virusrelaterade uppföljningsuppgifter om.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning