USU: Nya inrikesministern redo att ta emot 10 000 kvotflyktingar

Kai Mykkänen (Saml) som blir ny inrikesminister på måndag är redo att öka antalet kvotflyktingar som Finland tar varje år, skriver nyhetsbyrån Uutissuomalainen.

Andra generationens riksdagsledamot och landet nästa inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) är redo att höja Finlands flyktingkvot ifall EU kommer överens om en gemensam lösning.
Finlands nya inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) är redo att avsevärt öka antalet kvotflyktingar som Finland tar varje år, skriver nyhetsbyrån Uutissuomalainen enligt MTV. Om EU kan enas i frågan är Mykkänen redo att ta tio gånger så många kvotflyktingar som i dag. Finland har under de senaste åren tagit mellan 750–1050 kvotflyktingar per år.
Enligt Mykkänen förutsätter höjningen av antalet kvotflyktingar att EU på bred front finner en lösning, där kvotflyktingskap är det primära sättet att söka asyl i EU. För närvarande tampas EU med problemet med överfulla flyktingförläggningar.
– Vi måste hitta mindre dåliga lösningar än att människor måste smugglas in i Europa, och att de därefter irrar runt från land till land. Nu begränsas asylsökandena till sådana personer som har pengar och möjlighet att röra på sig, säger Mykkänen till Uutissuomalainen.
Mykkänen tror att det vore bättre, om allt fler asylsökande valdes ut på flyktinglägren. Det skulle kräva en rejäl höjning i antalet kvotflyktingar, men då skulle även sådana personer som inte har pengar eller möjlighet att resa kunna söka asyl.
– Ifall vi finner en bred europeisk lösning, då pratar vi om tiofaldiga mängder med tanke på Finland, säger Mykkänen.
Mykkänen säger ändå att han följer regeringens linje och inte kommer att driva stora förändringar i antalet kvotflyktingar så länge resten av EU-länderna inte ändrar på sin politik.
Mykkänen börjar som inrikesminister efter att Paula Risikko (Saml) blev vald till riksdagens talman i måndags. Hittills har Mykkänen arbetat som Utrikeshandels- och utvecklingsminister. Han kom in i regeringen i juni 2016 efter att Petteri Orpo valdes till Samlingspartiets ordförande och tog över finansministerposten.
Som Mykkänens efterträdare följer Anne-Mari Virolainen (Saml). Virolainen har tidigare varit ordförande för riksdagens Stora utskott.
Mykkänen är 38 år och har tidigare arbetat bland annat som direktör på Näringslivets delegation (EK) och ex-näringsminister Jyri Häkämies (Saml) specialmedarbetare.
Mykkänens far är före detta samlingspartistiska riksdagsledamoten Jouni Mykkänen.
Mykkänen beskrivs ibland som en grön samlingspartist.
ANDRA LÄSER