Bostadsmarknaden ångade på i februari – men strängare restriktioner kan frysa marknaden

Många ser ljust på sin ekonomiska situation och många planerar att flytta. Det pressar bostadspriserna uppåt. Bakom hörnet lurar ändå begränsningar i rörelsefriheten.

Många vill flytta, men strängare restriktioner kan sätta stopp för de planerna i vår.
Tim Johansson
30.03.2021 09:33 UPPDATERAD 30.03.2021 13:07
Priserna på gamla aktiebostäder steg i februari med 3,4 procent i huvudstadsregionen jämfört med året innan. I övriga Finland sjönk priserna med 0,9 procent. Det enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter.
I huvudstadsregionen klättrade priserna mest i Helsingfors, 4,0 procent på ett år. I Vanda var prislyftet 3,1 procent medan Esbo och Grankulla såg en ökning på 1,9 procent.
I Tammerfors steg priserna med 4,0 procent medan priserna i Åbo höll sig på samma nivå som för ett år sedan.
Coronakrisen har lett till stigande bostadspriser när utbudet inte motsvarat en växande efterfrågan. Stora bostäder och småhus har varit särskilt efterfrågade.
Många tecken tyder på att köplusten håller i sig. Enligt Statistikcentralens förtroendeindikator ser finländarna mycket ljust på sin ekonomiska situation: indikatorn är på sin högsta nivå sedan 1995. Rekordmånga planerar också att köpa bostad.
Läs också: Bostäder säljs på nolltid och utbudet har krympt drastiskt
Bostadsmäklarnas branschorganisation Finlands fastighetsmäklare fasar ändå för de strängare begränsningar av rörelsefriheten som aviserats för huvudstadsregionen och Åbo. I vanliga fall görs kring 2 000 bostadsaffärer per månad i området för begränsningarna.
Jussi Mannerberg, vd för Finlands fastighetsmäklare, oroar sig särskilt för dem som sålt sin nuvarande bostad men ännu inte köpt en ny. "I värsta fall kan tusentals personer stå utan ett hem", skriver Mannerberg i ett pressmeddelande i anslutning till fastighetsmäklarnas prognos för vårens bostadsmarknad.
Finlands fastighetsmäklare räknar med betydligt fler bostadsaffärer i vår om restriktionerna inte stramas åt. Särskilt stor är efterfrågan på småhus och radhus. Stora lägenheter i flervåningshus är också eftertraktade.
Det stora intresset för fritidshus väntas fortsätta i år. Allra populärast är vinterbonade stugor vid havet på högst 100 kilometers avstånd från Helsingfors. Men också här gäller att nya restriktioner kan dämpa köplusten betydligt.

ANDRA LÄSER