Skön stämning får På spåret att tuffa vidare

Fredag kväll är tv-frågesporten På spåret tillbaka i rutan för 33:e säsongen. Skön stämning är en av hemligheterna bakom populariteten, enligt programmets producent Martin Sundborn.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström gör sin fjortonde säsong På spåret.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
18.11.2022 05:02 UPPDATERAD 18.11.2022 14:31
Långköraren På spåret har sänts i SVT sedan 1987 och bygger på den tidigare, folkkära programledaren Ingvar Oldsbergs idé. Programmet sänds sedan några år tillbaka även i Yle, som i januari kommer att lansera en finsk version. Det är andra gången som formatet sålts utomlands. I Norge gjordes ett försök att lansera programmet med Jorda rundt i slutet av nittiotalet, men det sändes bara i en säsong.
– Det är något av en anomali i medievärlden att ett sånt här program inte förtvinar och försvinner. Jag tror det beror på att formatet lyckats förändra sig under åren och i någon mån hängt med sin tid, även om det inte rör sig om några stora och kraftiga förändringar, säger programmets producent Martin Sundborn på SVT.
Programmet är även populärt bland yngre tittare.
– Även de gillar att börja fredagskvällen med att titta På spåret tillsammans. Det är en vuxenmarkör som även yngre vill vara med och ta del av. Man har vuxit upp med formatet och det finns kanske en nostalgikärlek i det.
Sundborn tackar även programledarparet Kristian Luuk och Fredrik Lindström för populariteten.
– De har förstås en annan humor och ett annat temperament, men har lyckats behålla känslan som Björn (Hellberg) och Ingvar hade.

Tävlande väljs noga

Tid läggs även på castingen av de tävlande.
– Vi vill ha en rolig mix av folk som allmänbildade, kul, bekväma med varandra och bjuder på en skön stämning i buren. De ska också komma från olika bakgrunder, och ha olika erfarenheter av livet, säger Sundborn.
På spårets producent Martin Sundborn var med redan på Ingvar Oldsbergs tid.
Varje säsong bjuder på 39 resmål: 13 från Sverige, 13 från Europa och 13 från övriga världen. Genom årens lopp har programmet besökt över tusen destinationer. Krigshärdar och länder som av andra skäl är problematiska väljer man bort. 
– Vi vill inte gå in på kontroverser, det är inte vårt jobb, och det går inte att kringgå att en destination är en krigshärd eller haft en statskupp. Vi vill heller inte gynna en diktatur. Dessutom finns det säkerhetsaspekter att beakta för filmteamet.
Att ta sig in i tågets cockpit för att få tillstånd att filma tågresan är en lång process, och det blev betydligt svårare efter den 11 september 2001. 
– Tittarna förstår nog inte hur mycket jobb vi lägger på det, men vi har upparbetat kontakter med de flesta länder.

Blir det något Finlandsrelaterat i den här säsongen?

– Ja men det kan nog ske.

Är svaret ja?

– Den som lever får se. Vi försöker alltid ha med Norden på något sätt.
På Spåret visas på Yle Arenan på fredagar klockan 21 och på Yle Fem på söndagar klockan 20. 

ANDRA LÄSER