Opinionsnämnden för massmedier beslutar om omtalade bilder

Opinionsnämnden för massmedier tar bilden på Sauli Niinistös son och smygfotografiet taget på Sanna Marin till behandling. Det är privatpersoner som har anmält fallen till mediernas självregleringsorgan.

Opinionsnämnden för massmedier tas sig an två omtalade fotografier: Det på president Sauli Niinistös och Jenni Haukios son samt en närbild på statsminister Sanna Marin som tagits i smyg bakifrån.
Var det rätt att publicera en bild på president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tillsammans med deras fyraåriga son?
Den frågan ska Opinionsnämnden för massmedier ta ställning till, enligt ordföranden Eero Hyvönens beslut.
Bilden togs av bildbyrån Lehtikuva under Paavo Nurmi-spelen i Åbo tidigare i juni och publicerades i flera medier. Opinionsnämnden har fått två anmälningar i ärendet och båda gäller Iltalehtis publicering. Det är privatpersoner som har gjort dem.
Enligt ett pressmeddelande från Opinionsnämnden för massmedier kommer ordföranden att senare besluta om behandlingen ska omfatta också andra medier än Iltalehti.
I fokus i det här fallet står barns rätt till privatliv.
Opinionsnämnden betonar att presidentparet inte har något att göra med anmälan och att nämnden vanligen förutsätter att den som berörs har gett sitt godkännande.
Hyvönen landar ändå i att det här ärendet har en bredare samhällelig betydelse samtidigt som presidenten i offentligheten har föreslagit att frågan diskuteras i medier och opinionsnämnden. Därför kan Opinionsnämnden för massmedier behandla den.
Det är privatpersoner som har gjort anmälningarna. Ordföranden Eero Hyvönen har beslutet att behandla fallen, eftersom de har samhälleligt intresse. Dessutom har presidenten själv uppmanat till diskussion.
Även ett annat fall som fått mycket publicitet kommer att tas upp, nämligen Seiskas publicering av en närbild på statsminister Sanna Marin bakifrån. Rubriken lyder i stil med ”Paparazzin slår till: spända trikåer smet åt Sanna Marins tränade bak – se bild!”.
Även den anmälan kommer från en privatperson, och Opinionsnämnden för massmedier behandlar den utgående från synvinkeln respekt av människovärdet.
Beslut i fallet är att vänta tidigast vid opinionsnämndens möte den sista augusti.
Opinionsnämnden för massmedier har grundats av förläggarna och journalisterna och har som uppgift att tolka god journalistisk sed och att försvara yttrande- och publiceringsfrihet. Det handlar inte om en domstol utan nämnden är ett självregleringsorgan.
ANDRA LÄSER