Ljussäsongen kulminerar i december

Det är en konst att välja rätt ljus. Många tittar bara på färgen, men viktigare är att välja ett ljus som passar ändamålet – ska ljuset brinna inne eller ute, ska det stå i en stake eller i en lykta och passar underlaget för en levande eld? HBL tipsar hur du väljer rätt ljus och bränner det tryggt.

Linda Schlobohm är vd för den anrika och inhemska ljusfabriken Havi, som varit i familjen Huikkos ägo sedan 2004. Havi grundades 1829 och är ett av de äldsta företagen i Finland.
08.12.2018 10:46 UPPDATERAD 10.12.2018 19:03
December är högsäsong för levande ljus. Ljussäsongen börjar egentligen redan när kvällarna skymmer i augusti och kräftorna dukas fram i den ljumma sensommarkvällen, då tänds oftast de första levande ljusen efter sommaren. Därefter avlöser ljusfester som villaavslutning, halloween, allhelgona, advent och självständighetsdag varandra under höstens gång för att kulminera i julen, då finländarna älskar att tända ljus, både ute på trappor och balkonger och inne på julbord och byråer.
Det går ändå inte att köpa likadana ljus till alla fester och ställen, utan det är platsen som avgör hurudant ljuset ska vara. Det viktiga är ändå att välja ett testat och godkänt ljus, för ett ljus är en levande eld som man tar in i sitt hem.
– Det är väldigt svårt att se på ett ljus om det är av bra kvalitet eller inte. Ett bra ljus sprider stämning utan att egentligen väcka uppmärksamhet, medan alla noterar ett dåligt ljus, då lågan fladdrar och sotar och det rinner ljusmassa, säger Linda Schlobohm, vd för Finlands äldsta ljusfabrik Havi.
Innan hon tog över som familjeföretagets vd efter sin far Kalle Huikko för ett par år sedan jobbade Linda Schlobohm som produktchef i företaget och hade bland annat ansvar för produktutveckling och kvalitet, så hon är väl insatt i hur ett bra ljus tillverkas.
– Ett bra ljus har en veke av god kvalitet och det är gjort av högklassiga råämnen. Ljus kan tillverkas av antingen stearin eller paraffin, båda har sina fördelar, eller en blandning av dem båda. Paraffin är en restprodukt från oljeindustrin och passar i många slags ljus, det brinner längre och används i allt från gravljus till värmeljus, förklarar Schlobohm.

Vanliga misstag

Trots att finländarna älskar ljus och konsumerar dem i stora kvantiteter vet alla inte vad man ska tänka på när man köper ljus. Marknadsföringskoordinator Iida Piironen på Havi får dagligen ta emot kundrespons från konsumenter som har misslyckats i sitt ljusval. De vanligaste misstagen är att man skaffar ett stearinljus för innebruk och ställer det ute i en lykta i minusgrader.
För utelyktor bör man välja ett paraffinljus, för det har en lägre smältpunkt och orkar brinna också i sträng kyla.
Stearin är ett utmärkt råmaterial om man vill tillverka ljus med vackra mönster och detaljer, för stearin är lätt att bearbeta till önskad form.
– Men det fungerar inte så bra utomhus, då stearin inte smälter ordentligt i kyla, säger Piiroinen och påminner om att det finns skilda lyktljus som är tillverkade av paraffin och anpassade för kyla.
En del värmeljus är lämpliga för utebruk, men inte alla, så här lönar det sig att läsa på förpackningen. Speciellt farligt är det att ställa många värmeljus tätt på en bricka, för de avger så mycket värme att det kan bildas en het eldpelare ovanför ljusen och den brinner okontrollerat.
Ett par andra vanliga misstag är att folk ställer flera blockljus för nära varandra, så att de hettar upp varandra från utsidan, vilket leder till att ljusmassan börjar rinna och ljuset förlorar sin form. Minimiavståndet mellan två ljus är 5–8 centimeter, oberoende av ljusets tjocklek.
– Man ska också akta sig för att tappa främmande föremål i ljusmassan, främst gäller det delar av tändstickan eller veken, för de kan fatta eld och då brinner ljuset på två ställen, varnar Piiroinen.
När man använder kronljus är det viktigast att se till att ljuset står stadigt.
– Kronljus bör ofta stöttas upp så att de står rakt och stadigt i en ljusstake. Till det kan man använda en bit aluminiumfolie och snurra det runt ljuset nedre del tills det står stadigt. Använd inte papper eller annat material som fattar eld, påminner Schlobohm.
Finländarna älskar ljus och tänder dem gärna under hela hösten. Säsongen börjar redan med kräftskivorna i augusti och når sin kulmen under julen. Det vita mellanstora blockljuset är favoriten nummer ett och vinner över färgade ljus.

Stearin eller paraffin?

Om vi nu koncentrerar oss på ljus för innebruk så finns det fortfarande många aspekter att beakta. Placeringen av ljus måste göras med omsorg. Levande ljus behöver alltid ett eldfast underlag, det kan vara tillverkat av glas, keramik, sten, metall eller värmebehandlat trä som inte fattar eld.
– Också inomhus är det viktigt att välja ett kärl som är tillräckligt stort för ljuset. Öppna ljuslyckor är bättre än slutna, så att syret kan cirkulera fritt. Om man sätter värmeljus i för smala glaslyktor finns det risk för att glaset spricker när det hettas upp för mycket, säger Piiroinen.
Årets trendfärg. En av julens dofter är bergamot och fikon, som finns i det här vinröda inredningsljuset från Havi's.
Kronljus används i adventsstakar, vanliga ljusstakar och i ljuskronor som hänger från taket. De tillverkas i både stearin och paraffin.
– Man ser skillnaden i färgen och känner den på doften. Vita paraffinljus har en lätt genomskinlig färg, medan stearinljus är vitare. Stearin har också den speciella ljusdoften, som många förknippar med julljus, säger Schlobohm.
Havi får många frågor av medvetna konsumenter om ljusmassans ursprung. Folk vill veta vilka ljus som passar att brännas av veganer och om man med säkerhet vet oljans ursprung.
– Palmolja använder vi inte alls. Stearin tillverkas av både djurfett och växtfett. Vi köper in restprodukter från slakterier, sådant fett som inte används i livsmedelsproduktionen. Inget djur har dödats för ljusens skull. Jag rekommenderar veganer att välja sojaljus eller ljus av växtolja. Men frågan är om det är bättre att välja ett ljus som är tillverkat av djurbaserade men förnybara råämnen eller ett som är tillverkat av miljö- och klimatpolitisk omdiskuterad palmolja? undrar Iida Piiroinen.

Vita eller färgade ljus

Trots att det finns ljus i alla regnbågens färger och till julen också i en massa mörkare nyanser som grangrönt, grafitgrått, lila och silver är finländarna traditionella i sina färgval.
– Vita ljus säjer absolut bäst, både vad gäller blockljus och kronljus. Till julen säljs också mycket röda ljus och till påsken ljusgröna eller gula, säger Linda Schlobohm.
Den annalkande julsäsongens trendfärger härstammar från naturen. Metallglänsande färger passar alltid till julen, i år kombineras de med nyanser som djupgrönt och burgundi.
– Mässingsljustaken är inne i år, det går alldeles utmärkt att damma av mormors gamla mässingsstake och placera den på julbordet, tipsar ljusfabrikens vd.

Välj rätt ljus

Välj ett ljus av hög kvalitet. Ett levande ljus är en eld som man tänder i sitt hem, det innebär alltid en viss risk.
Väl rätt ljus för ändamålet: kronljus till ljusstakar och kronor, blockljus placeras på bord eller används som inredningselement och värmeljus passar i ljuslyktor, glaslyktor och andra ljusdekorationer inomhus.
Uteljus har en tjockare veke och kan tillverkas av orenare material än inneljus, så de bör aldrig tändas inomhus.
Ljus görs av parafin eller stearin eller en blandning av dem:
Parafin är en restprodukt vid oljeframställning, det är luktfritt, har lägre smältpunkt och lämpar sig väl också för utomhusljus.
Stearin framställs av djur- eller växtfett och har en speciell doft som vi förknippar med ljus och jul. Stearin används främst i kronljus och handgjorda dekorationsljus.
• Underlaget. Om ljuset inte står i ett eldfast kärl finns det risk för att underlaget överhettas och fattar eld.
• För stort ljus i en liten lykta. Om man placerar stora blockljus i lyktor planerade för värmeljus får lågan för lite syre – då bildas det sot som färgar lyktans glasytor svarta.
• Fel placering. Levande ljus kan inte stå var som helst, de ska inte placeras nära bord och hyllor som folk går förbi, i dragiga fönster eller i närheten av luftvärmepumpar. Luftdrag får ljuslågan att fladdra vilket leder till att ljuset brinner ojämnt och börjar rinna. Två ljus får inte heller stå för nära varandra.
Ljus ska naturligtvis inte placeras i närheten av gardiner eller annat brännbart material. Levande ljus får inte lämnas utan övervakning.

ANDRA LÄSER