USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright död

USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright är död. Albright var USA:s första kvinnliga utrikesminister, i president Bill Clintons ministär. Madeleine Albright blev 84 år.

USA:s FN-representant Richard Holbrooke (till vänster) konfererar med USA:s utrikesminister Madeleine Albright (till höger) under ett möte i FN:s säkerhetsråd om handeldvapen i FN:s högkvarter i New York, den 24 september 1999. – Madeleine Albright, USA:s första kvinnliga utrikesminister och en av de mest inflytelserika statskvinnorna i sin generation, har dött i cancer vid 84 års ålder, meddelade hennes familj på onsdagen den 23 mars 2022.
Madeleine Albrights personliga historia, som ledde till posten som en av världens mäktigaste diplomater, läser som spegel av 1900-talet.
Hon föddes 1937 i Tjeckoslovakien som Korbelova, dotter till diplomaten Josef Korbel. Men vid nazisternas intåg i Tjeckoslovakien befann sig familjen i Belgrad, och förblev i exil under nazistockupationen.
De unga åren kom att prägla Albrights djupa hat för totalitära ledare och förtryckarstater.
Efter kriget och när järnridån drogs ned mellan öst och väst valde familjen att migrera till USA 1948. Kommunismens framfart gav ytterligare kraft till den unga akademikern som snart upptäcktes av politiker och diplomater i USA, men med världen som arbetsfält. En av de viktigaste var Zbigniew Brzezinski, som först var ledande inom USA:s nationella säkerhetsråd och senare som utrikesminister under demokraten Jimmy Carter.

FN-ambassadör under Clinton

Brzezinski kom att formulera viktiga delar i USA:s kalla krigetdoktrin, och det var ingen tillfällighet att Madeleine Albright följde nära med honom i de diplomatiska toppskikten i huvudstaden Washington DC.
När demokraten Bill Clinton blev president 1993, så valde han Albright att representera USA i FN och dess mäktiga säkerhetsråd som ambassadör. När Clintons utrikesminister Warren Christopher lämnade posten var valet till efterträdare naturligt.
Men Albrights nominering var samtidigt historisk. För första gången skulle en kvinna bli utrikesminister. Dessutom var Abrights bakgrund, med judiskt ursprung men där familjen konverterat till katolicism, också en viktig skärva i den mosaik som USA:s utrikespolitik representerar.

Skarp blick och retorik

Alltid med en brosch på klädesplagget, ofta med starka och väl valda symboliska inslag: en hök, en örn eller bara breda vingar. Hon var lika skarp i blicken som i sina kommentarer och reflektioner – alltid med samma utgångspunkt: Förtryckta minoriteter, utsatta folk och jagade människor måste hjälpas när förtryckare vänder sitt hat och sina vapen mot dem.
Detta hat mot auktoritära ledare gällde även på hemmaplan i USA. I ett ovanligt utspel för en före detta toppdiplomat valde Albright att likt en grekisk skådespelare i en tragedi att ta bladet från munnen och kalla dåvarande president Donald Trump för icke-amerikansk och antidemokratisk.
Tidigare hade hon också motsatt sig USA:s invasion i Irak under president George W Bush.
I det längsta fortsatte Albright att följa, kommentera och reflektera över världspolitiken. Och det är talande att hennes sista bok har en kort, koncis titel: Fascism: en varning.
Madeleine Albright avled i sviterna av cancer, meddelar hennes familj.

ANDRA LÄSER