Analys: Defensiva trion funkar bra men vissa positioner känns väldigt tunna

Minerna i mixed zone efter matchen var överraskande positiva då Finland minuterna innan serverats en våt bosnisk disktrasa rakt i planeten i form av Smail Prevljaks sena kvittering i Nations League-premiären. Men med tanke på hur det finska spelet i långa stunder såg ut och fungerade fanns det egentligen ingen orsak att hänga läpp. 

Nikolai Alho gjorde en utmärkt match mot Bosnien. Här i närkamp med Sead Kolasinac.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
05.06.2022 12:03 UPPDATERAD 05.06.2022 13:53
Finland råkade i en svacka mellan matchminut 60 och 80. Rätt få lag, de riktiga tungviktarna undantagna, förmår föra kommando och dominera i 90 minuter så det ligger ingen skam i det. Skam ska ingen känna efter 1-1 mot Bosnien, inte ens Thomas Lam, även om CSKA Sofia-spelaren var allt annat än lyckad då han hoppade in i stället för säkra, fysiska och följsamma Rasmus Schüller.
De goda nyheterna var många trots det nesliga poängtappet. Den tämligen nykomponerade trebackslinjen med Robert Ivanov-Leo Väisänen-Daniel O'Shaugnessy blir allt bättre. Trion fick chansen redan i de sista VM-kvalmatcherna och här har Finland en stabil grund att stå på i många år framöver. Ivanov och O'Shaugnessy är 27 år, Väisänen 24. Bakom finns spelare som Miro Tenho, Sauli Väisänen och Richard Jensen så mittbacksbemanningen är bra.
Nikolai Alho gjorde en av sina bästa landskamper mot Bosnien och Volosproffset har de offensiv egenskaper tränaren Markku Kanerva vill se hos sina ytterbackar. Jere Uronen blandade och gav och Brestspelaren är väldigt skadebenägen. Jukka Raitala är 33, Juha Pirinen 30 och Albin Granlund 32 år och ingen ur trion är något särskilt långsiktigt alternativ på wingbacksposterna. Dessutom saknar alla i trion i viss mån de kvaliteter Kanerva är ute efter.

ANDRA LÄSER