Det är Uutissuomalainen som presenterar undervisningsminister Li Anderssons (VF) förslag.
Hon för fram att dagens gymnasiediplom skulle kunna ersätta ett av de fem obligatoriska ämnena i studentexamen.
– Förändringen skulle stärka konst- och färdighetsämnenas betydelse och betona tanken om gymnasiet som allmänbildande, säger hon till Uutissuomalainen.
Samtidigt tänker sig Andersson att pressen på gymnasiestuderande skulle minska, i och med fler sätt att avlägga examen på.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) anser att ett av fem obligatoriska ämnen i studentexamen kunde ersättas med gymnasiediplom.
Gymnasiediplomet kan i dag avläggas i huslig ekonomi, bildkonst, slöjd, gymnastik, mediekunskap, musik, dans och teater. Det är upp till den lokala läroplanen och skolan om de studerande ges den här möjligheten. Riktlinjerna finns i den nationella läroplanen.
”Syftet med gymnasiediplomen är att ge den studerande möjlighet att visa en specialkompetens och ett specialintresse genom ett arbete som den studerande utfört under en längre period”, heter det på Utbildningsstyrelsens sidor.
Diplomet ersätter inte examen, utan ”kompletterar de kunskaper som framgår av avgångsbetyget från gymnasiet och studentexamensbetyget.”
Få väljer ämnena
Marina Sjöholm är rektor vid Tölö gymnasium i Helsingfors. Skolan erbjuder möjlighet att avlägga diplom i bildkonst. Dessutom har gymnasiet specialiseringslinjer för de här ämnena.
För Sjöholm låter Li Anderssons förslag bekant. Det har förts fram i olika diskussioner även tidigare.
– Det finns många utmaningar med det, men utmaningar finns till för att lösas, säger hon.
Det positiva, ser Sjöholm, skulle vara att konst- och färdighetsämnena lyfts fram som viktiga ämnen. Som det är i dag har de inte speciellt hög status när studerandena väljer kurser.
Det har att göra med studentexamensreformen. Sedan några år tillbaka har studentexamensbetyget stor betydelse för hur och om man kommer in på högskolor och universitet. Samtidigt har inträdesproven minskat i betydelse.
Enligt Sjöholm har det här lett till att de studerande satsar väldigt mycket på studentexamen och ämnena i den.
– Där är konst- och färdighetsämnena inte med. De flesta läser bara de obligatoriska kurserna.
Tölö gymnasium erbjuder också frivilliga fördjupande kurser, men väldigt få väljer dem.
Kräver resurser
Utmaningen med förslaget är, som Marina Sjöholm ser det, förverkligandet. Gymnasiediplomet kräver i dag en utomstående bedömare. Ska alla gymnasieskolor erbjuda diplomet, frågar hon sig hur det går att ordna mer personal för det.
– Det skulle krävas någon form av nätverk.
Studentexamensproven bedöms också de av externa sensorer.
Även Li Andersson är väl medveten om att det krävs en del arbete för att förslaget ska bli genomförbart. Till Uutissuomalainen säger hon att utvecklingsarbetet ännu kan ta flera år.
ANDRA LÄSER

Bostäder
Lönar det sig att hyra eller äga sin bostad? – Drumsöfamiljen Hurmerinta-Perret gick till botten med frågan
08.02.2023 05:01

Zara Larsson
På Bio Forum i Ekenäs skulle svenska artisten Zara Larsson bli tillsagd på skarpen
07.02.2023 19:03


Linda Karlström
Dag ett i Stockholms tingsrätt – Svenska staten ser ingen orsak att betala vaccinförnekaren Linda Karlström skadestånd
07.02.2023 20:51
