Ishockey-VM: Lejonen gruppvinnare – möter Slovakien i kvartsfinal

Det var Lejonen från början till slut i den avslutande gruppspelsmatchen mot Tjeckien. Lejonen vann med 3–0, fixade gruppsegern och möter Helsingforsgruppens fyra Slovakien i kvartsfinal. Tjeckien ställs mot Toni Söderholms Tyskland.

Joel Armias fullträff hörde till matchens snyggaste prestationer.
Utgångsläget före matchen mellan Finland och Tjeckien var enkelt – och smått komiskt. Finland ville undvika ett kryss som hade gett Kanada som motståndare i kvartsfinalskedet. Tjeckien hade vid seger mött just Kanada, medan övriga resultat skulle betyda Tyskland i kvarten.
Förenklat: Finland ville vinna, Tjeckien inte lika mycket. Och det syntes i matchbilden.
Lejonen förde spelet inledningsvis och halvvägs in i första perioden började vad som kom att bli en segerfest.
NHL-forwarden Joel Armia satte arenan i eld och lågor med ett riktigt konststycke: en snygg dragning och sedan ett skarpt skott upp i nättaket. 1–0.
Tjeckien kom aldrig riktigt in i matchen, slarvade och spelade odisciplinerat. Dålig disciplin betyder ofta utvisningar och det första tjeckiska regelbrottet kostade dem dyrt. Finlands powerplay malde på i långt över en minut – och så smällde det. Sakari Manninen satte 2–0 framspelat av Mikael Granlund och Jere Sallinen.
I andra perioden kom tjeckerna något bättre in i matchen men hål på Jussi Olkinuora fick de inte.
I stället blev det en glädjande fullträff för Lejonen. Mikael Seppälä stod för turneringens första poäng då han med en genialisk passning hittade Toni Rajala som enkelt kunde sopa in 3–0 vid bortre stolpen. En assist fick också Miro Heiskanen.
Och då Finland leder med ett par tre fullträffar är det snudd på omöjligt att ta in försprånget. Så bombsäkert fungerar det väloljade maskineriet just nu. I tredje perioden kunde Lejonen i stort sett ta foten av gasen och bara rulla hem segern. 3–0 höll.
Jussi Olkinuora är den hetaste målvakten i VM just nu.
Jussi Olkinuora i Finlands målbur fortsätter prestera på häpnadsväckande nivå. Olkinuora har inte släppt in ett mål sedan slutminuterna mot USA. Efter det har han hållit nollan mot Storbritannien, Österrike och Tjeckien. Han höll också nollan i VM-premiären mot Norge.
Olkinuoras räddningsprocent är högre än 99 och han snittar 0,20 baklängesmål per match.

Resultat

Finland–Tjeckien 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)
I: 9.31 1–0 Joel Armia (Harri Pesonen) 16.17, 2–0 Sakari Manninen (Jere Sallinen, Mikael Granlund) pp.
II: 35.34 3–0 Toni Rajala (Mikael Seppälä, Miro Heiskanen).
III: –.

Kvartsfinalparen i VM

Schweiz-USA
Tyskland-Tjeckien
Sverige-Kanada
Finland-Slovakien
Finlands kvartsfinal mot Slovakien spelas torsdag kväll klockan 20.20.
ANDRA LÄSER