Mormors kampvilja smittade av sig på Coco Gauff

Hon var femton år då hon slog igenom på den stora scenen. Då tog hon sig till fjärde omgången i Wimbledon. I fjol spelade hon final i Franska öppna och 18-åriga Coco Gauff är en het kandidat att dominera på damsidan i många år framöver.

Coco Gauff ger aldrig upp.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
20.01.2023 16:01 UPPDATERAD 20.01.2023 16:23
Damtennisen har haft en eller par stora dominanter åt gången under de senaste fyrtio åren. 1980-talet tillhörde Martina Navratilova och Chris Evert. 1990-talet var Steffi Grafs och Monica Seles årtionde även om en ung Martina Hingis tog över i slutet av årtiondet. Hingis nådde maxnivå i tonåren men fick tidigt problem med skador och blev inte den långvariga drottning många tänkt sig.
I början av 2000-talet tog systrarna Williams över och duon, i synnerhet Serena, dominerade i femton år på den största av scener. Serena Williams vann sin sista grand slam-titel i Australien 2017. Efter det började fysiologins lagar också hinna i kapp henne.
Efter det har fältet legat relativt öppet. Ashleigh Barty förutspåddes en lysande framtid men australiskan tröttnade på tennisen och lade av. Simona Halep har varit den jämnaste spelaren i många år men någon stor dominant blev och blir inte den bland kollegorna väldigt populära rumänskan.

ANDRA LÄSER