Förbundet måste visa vilka värderingar som ska styra fotbollen i Finland

Då Bollförbundet tar ställning i frågan om Ilvestränarens opassande språkbruk handlar det om mycket mer än bara en enskild incident. Förbundets disciplinära beslut kommer att visa vilka värderingar som styr inom finländsk fotboll.

Tammerforsklubben Ilves är i blåsväder efter att damlagets tränare uttryckt sig sexistiskt och kränkande i en ligamatch.
11.06.2021 18:45 UPPDATERAD 11.06.2021 18:55
Den 29:e maj möttes Ilves och HJK i en match i Nationella ligan – den högsta fotbollsserien för damer i Finland.
I den 66:e matchminuten misslyckas en 17-årig Ilvesspelare med att ta emot bollen. Det fick lagets tränare Mika Lahtinen att med hög röst ropa ut:
"Vittu, mikä huora sentään" (Fittan vilken hora ändå).
För att sedan fortsätta:
"Vittu näitä meidän kosketuksia" (Fittan ändå våra beröringar).
Ilves meddelade att klubben fördömer tränarens ord. Men samtidigt avslöjade klubben enorma brister i den egna klubbkulturen och verksamheten. Lahtinen fick en varning av sin klubb och förpliktas att delta i Du är inte ensam-projektets nätubildning som finns till för idrottare, ledare, klubbar och förbund som ett verktyg för att skapa en trygg idrott för alla.
Något egentligt straff fick Lahtinen inte. Trots att han skrikit "Fittan vilken hora" till en 17-årig spelare (ett barn ur juridiskt perspektiv) och att orden lätt kan klassas som kvinnohat. Det sexistiska, grova och kränkande språket var enligt den anrika Tammerforsklubben inte en tillräcklig orsak att straffa sin tränare.
Frågan är vad för slags språkbruk som används på träningar och bakom stängda dörrar om det här är det språk som används under officiella sammanhang.
Att en tränare deltagit i Du är inte ensam-utbildningen borde vara någon slags minimiförutsättning för att hen ska kunna leda ett lag. I synnerhet då det finns barn med i verksamheten. Helst ska tränare och ledare ha betydligt djupare kunskaper om trakasserier, mobbning och osakligt beteende än de kan få av en enskild webbutbildning.
Ilves rf:s ordförande Kari Pansio förminskar och bagatelliserar Lahtinens grova övertramp då han till Ilta-Sanomat säger att tränarens ord inte var riktade till en enskild spelare.
– Han har haft ett känsloutbrott för sig själv. Utbrottet var inte riktat mot en egen spelare, mot en motståndare eller mot domaren, förklarar Pansio.
Var och en kan själv bilda en uppfattning om hur trovärdig hans kommentar är.
Pansio fortsätter förklara situationen:
– Där fanns kvinnliga personer alldeles intill, som till exempel lagledaren, som säkert hade ingripit (om det var riktat mot en spelare), säger han till Ilta-Sanomat.
Med andra ord flyttar Pansio en del av ansvaret över på den kvinnliga lagledaren. Pansios logik är att eftersom lagledaren inte reagerat på tränarens (som är högre i hierarkin i laget än hon själv) ord så var de inte riktade mot spelaren.
Pansio säger till Ilta-Sanomat att han diskuterat ärendet med Lahtinen. Pansio säger dessutom att Lahtinen inte är en person som använder grovt språk.
– Jag känner honom sedan länge och vet att han inte ens får ur svordomar ur sin mun, säger Pansio.
"Vittu mikä huora sentään" och "vittu näitä meidän kosketuksia" tycks då inte räknas som svordomar i Pansios värld.
Inte heller i andra delar av Fotbollsfinland. Före detta HIFK-tränaren och nuvarandre SJK-tränaren Jani Honkavaara försvarade sin tränarkollegas uttalanden på Twitter.
"Jag har också haft en del spelare som använt ordet hora för att beskriva en dålig insats. Därför tror jag på Lahtinens förklaring", skrev Honkavaara.
Ett märkligare självmål för både honom själv och fotbollen kan man knappt stå för. Han medger alltså att sexismen är starkt utbredd inom fotbollen och använder denna toxiska kultur som förmildrande omständighet för Lahtinens agerande.
Lahtinen var avstängd då Ilves mötte KuPS i söndags då förbundets disciplinära utredning pågår. Frågan är hur Bollförbundet kommer att agera och vad för sorts straff man anser vara lämpligt.
Enligt damfotbollens chef Heidi Pihlaja ser förbundet allvarligt på Lahtinens agerande. Fotbollen ska enligt förbundet vara en frizon för alla spelare där de inte ska bemötas av rasism, hatprat, trakasserier eller den här sortens värderingar.
Samtidigt finns det ett färskt fall som påminner rätt mycket om det aktuella fallet i Ilves. I april stängde Bollförbundet av futsallaget Ilves materialförvaltare i tre matcher efter att hen ropat "vitun lesbot" (fittans lesbon) åt spelare i motståndarlaget AC Estudiantes i en match i futsalligan.
Om Bollförbundet följer sin tidigare linje blir det tre matchers avstängning för Lahtinen. Ett straff som i så fall kan ses som alltför milt och inget som avskräcker personer inom fotbollen att fortsätta använda sexistiskt och kränkande språk också i framtiden.
Om Bollförbundet däremot ger ett strängt straff och lång avstängning visar man tydligt att man vill förändra kulturen och språkbruket inom fotbollen.
Därför handlar fallet Lahtinen om betydligt mer än bara det straff han får. Det handlar om hurdan fotboll förbundet vill ha i Finland och vem som kan och ska känna sig välkommen i verksamheten.
Genom att godkänna sexistiskt språkbruk förstärker man synen att idrotten främst är till för män medan kvinnors idrottande ses som något mindre värt. Genom att fördöma de sexistiska kommentarerna och ge ett kännbart straff visar förbundet att fotbollen är till för alla.

ANDRA LÄSER