Ryska journalister hårt ansatta – knappt några fria medier kvar

Den ryska journalisten som protesterade mot kriget i statsägd tv dömdes till böter men slapp fängelse. Hon säger sig nu vara orolig för att hennes barn ska utsättas för fara. – Det är klart att hon nu har ögonen på sig. Ryska journalister är hårt ansatta, så det finns fog för hennes oro, säger Erik Halkjær, ordförande för den svenska organisationen Reportrar utan gränser.

På måndagskvällen genomförde Marina Ovsjannikova en kupp på rysk stats-tv i protest mot kriget i Ukraina. Hennes advokat befarade ett långt fängelsestraff, men på tisdagen förvandlades det hotet till böter och frigivning.
16.03.2022 20:17 UPPDATERAD 16.03.2022 21:36
Sedan president Vladimir Putin kom till makten i Ryssland har 37 journalister dödats, uppger Erik Halkjær. På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Ryssland på plats 150 av 180, i nivå med Belarus. Kartläggningen gjordes före kriget i Ukraina.
– Att det finns kritiska röster bland journalisterna i Ryssland är i sig inget nytt. Det som är unikt är att hon (Marina Ovsjannikova) framförde protesten i rysk tv-kanal som sänder propaganda till förmån för Vladimir Putin och ryska staten i vad man får anta var en direktsändning. Hon måste ha varit medveten om riskerna.
Journalisten Marina Ovsjannikova publicerade också en video på sociala medier där hon kritiserar kriget. Enligt en ny lag som klubbades igenom i rekordfart i Ryssland i början av mars kan personer som sprider "vilseledande" uppgifter om den ryska armén dömas till upp till femton års fängelse. Marina Ovsjannikovas straff var från den lägre ändan av straffskalan, böter på drygt 250 euro.

ANDRA LÄSER