Då man besöker anrika Alexandersteatern på Bulevarden i Helsingfors tar man oftast huvudingången som vetter mot Albertsgatan. Men på Bulevardens sida finns en pampig extraingång, som tycks sova en törnrosasömn, men via en ståtlig trappuppgång leder till tsarens loge med tillhörande salong. Här påminns besökaren speciellt starkt om teaterns historia – den invigdes 1879 som centrum för den ryska teaterverksamheten i storfurstendömet Finland.
Någon riktig tsar har aldrig satt sin fot på Alexandersteatern, men under de sista dagarna i november intas scenen av en tsarevitj, av operettsnitt. Operetten i fråga är skriven av genrens store mästare Franz Lehár, med bland annat dundersuccén Glada änkan på meritlistan. Tsarevitj blev en stor framgång vid uruppförandet 1927 men har under de senaste femtio åren framförts väldigt sällan.
Tsarevitjen i fråga hette Alexej och var son till Peter den store, men handlingen i operetten bygger endast delvis på hans livshistoria. Den riktige Alexej förälskade sig i en flicka med finländsk bakgrund, rymde utomlands med henne för att till slut luras tillbaka till hemlandet och avrättas, anklagad för högförräderi. I operetten går det inte fullt så illa, men tsarevitj tvingas till slut lämna sin älskade Sonja (som i operetten inte har någon Finlandskoppling).