Biden i krismöte om virusstöd

Striden om Joe Bidens jättelika covidhjälp är i full gång i USA. Republikanerna vill se ett stödpaket som är knappt en tredjedel så stort som presidentens.

USA:s president Joe Biden.
Tio republikanska senatorer – med mittenorienterade Susan Collins, Lisa Murkowski och Mitt Romney i spetsen – besöker under måndagen Vita huset för att diskutera hjälppaketet med presidenten, enligt medier.
Samtidigt planerar Republikanerna att lägga fram sitt motförslag till det 1 900 miljarder tunga stimulanspaket Joe Biden presenterat. I presidentens förslag, döpt till "den amerikanska räddningsplanen" ingår bland annat utökade vaccinationsprogram, stöd till småföretagare och myndigheter samt en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Medel för direktutbetalningar till privatpersoner avsätts också, Biden vill se 1 400 dollar utöver de 600 dollar som kongressen godkände i december.
De republikanska senatorernas motförslag är betydligt mindre, det landar på cirka 600 miljarder dollar, rapporterar nyhetskanalen CNN. Bland annat uppges de förorda ett lägre belopp, 1 000 dollar, på direktutbetalningarna.
I ett brev till Biden skriver senatorerna att texten tagits fram i en "anda av enighet, över partigränserna". Förhandlingen spås ändå bli en prövning av Bidens löfte att skapa enighet och samarbeta med sina politiska motståndare.
ANDRA LÄSER