Den 40-årige uzbeken Rakhmat Akilov dömdes på torsdagen av Stockholms tingsrätt för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.
Åklagaren Hans Ihrman konstaterar att domstolen gått på hans linje i nästan samtliga fall.
– Sedan finns det ett enskilt fall där målsäganden inte anses ha utsatts för brott, att det inte varit styrkt. Det har jag mer noggrant funderat på och också konsulterat det målsägandebiträde som företräder det brottsoffret och vi har kommit överens om att vi inte kommer att överklaga, utan vi accepterar domstolens resonemang helt enkelt, säger han.
Tidigare meddelade advokat Johan Eriksson att hans klient Akilov inte tänker överklaga domen. Livstidsdomen står alltså fast, och en punkt sätts i den långa och omfattande rättsprocessen. Men för terrordådet som sådant sker inget avslut, hävdar åklagare Hans Ihrman.
Medan terrorismen på 1970-talet ville åstadkomma materiell förödelse, är det främsta syftet i dag att ta sig in i människors psyken och skapa rädsla, enligt Ihrman. Efter dådet den 7 april förra året hölls kärleksmanifestationer – civilsamhället gick samman mot attacken. Det kan lura en att tro att vi klarade av detta, att vi besegrade ondskan, säger åklagaren.
– Men det kommer en vardag. När manifestationerna är borta, och var och en är för sig själv och åker den där tunnelbanan, eller står i den där folksamlingen, då finns det en risk att den här rädslan finns kvar någonstans. Den har etablerat sig hos var och en, och det är där du har skadan. Och det är precis det som terroristerna är ute efter.
– Det är som Akilov själv säger, att han vill sprida den här rädslan i de otrognas hjärtan. Det har han lyckats med, säger Hans Ihrman.
Våldet sätter spår
Oron kommer att fortsätta underhållas under lång tid framöver, anser han: Vid nya terroristdåd, även om de inte sker här i Sverige. Om Akilov får möjlighet att uttala sig i intervjuer med medier.
– Det tror jag han uttryckte själv vid något tillfälle, att han kommit fram till att det var ganska bra att han överlevde, för då kan han fortsätta mata ut det här. Han uttryckte också att det var bra att några överlevde, för då kan de berätta för sina anhöriga och sina sociala kretsar om detta, säger Ihrman.
Han har själv påverkats "oerhört starkt" av den här händelsen. En av de saker han främst kommer att bära med sig är det urskillningslösa våldet, och hur det slår.
– Människor är bara brickor i ett större spel, och människor offras för en ideologi. Det har man hört talas om, genom bevakningen av olika krigshärdar runt om i världen. Men det har blivit konkret för mig hur det ser ut, för här har Sverige blivit en del av den här krigszonen.
Isolerad i fängelset
Expressen skriver på tisdagen att Akilov har flyttats från häktet i Stockholm till fängelset i Kumla.
Kriminalvården fruktar för hans säkerhet och han hålls isolerad. Han genomgår också diverse tester.
"Akilov ankom anstalten Kumla den 11 juni 2018. Anstalten bedömer mot bakgrund av hans aktuella brottslighets särart och den massmediala uppmärksamheten kring honom och hans brottslighet att det skulle innebära en risk för hans egen säkerhet om han placeras i gemenskap inom anstalten Kumla", står det i ett beslut från Kriminalvården enligt Expressen.
I häktet var Akilov satt under så kallad sekundbevakning, och bevakades hela tiden.
Pappa överklagar ersättning
Pappan till den 11-åriga flicka som dödades vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i fjol överklagar i sin tur skadeståndsersättningen, rapporterar TV4 Nyheterna.
Mannen kallar skadeståndet på 60 000 kronor, 5 900 euro, i Stockholms tingsrätt för "en förolämpning" och kräver i stället 150 000 kronor, 14 700 euro, i skadestånd och utöver detta 150 000 kronor i kränkningsersättning.
Mannens advokat Thomas Bodström säger att tingsrätten inte tagit "någon som helst hänsyn till de saker man borde ha gjort".
– Framförallt handlar det om flickans låga ålder och vi ser att i domstol efter domstol har man tagit hänsyn till det och dömt ut högre belopp. Men det har man inte gjort här utan tingsrätten har lagt sig på det absolut lägsta beloppet och det är direkt fel.
Eftersom den dömde Rakhmat Akilov valt att inte överklaga den fällande domen får flickans pappa själv betala rättsprocessen vid överklagandet.
Dådet och domen
Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.
I januari i år åtalades gärningsmannen Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Han misstänktes för terroristbrott och försök till terroristbrott genom mord på fem personer, mordförsök alternativt framkallande av fara för annan i 124 fall, samt framkallande av fara gentemot 20 personer.
Tingsrätten anser att Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.
Källa: Stockholms tingsrätt m.fl.
ANDRA LÄSER
Brott, lag och rätt
Fransk nyhetssajt: Vastaamo-misstänkt gripen nära Paris – så här gick det till
04.02.2023 15:58

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02


Nato
Senator till HBL: USA bör överväga ekonomiska sanktioner mot Turkiet – ”varit en svekfull bundsförvant”
04.02.2023 09:00

Brott, lag och rätt
Polis skadad i dramatisk biljakt i Åbo – föraren körde mot rött: ”Uppenbar risk att någon kunde ha dött”
04.02.2023 12:02
