400 nya coronafall i Finland – ett nytt dödsfall

En kvinna väntar på att få coronavaccin i Mässcentret i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sammanlagt 54 532 fall av covid-19 har hittills bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 400 nya coronafall på tisdagen. Det innebär att sammanlagt 54 532 personer i Finland testats positivt sedan epidemins början.

Under det senaste dygnet har en person mist livet på grund av covid-19. Det totala antalet döda i covid-19 stiger därmed till 734.

Sammanlagt vårdas 186 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. Av dem behöver 34 intensivvård.

Fram till i måndags hade totalt 556 fall av muterade virusvarianter bekräftats. Den brittiska virusvarianten utgör den största smittspridningen – 530 av fallen.

Kraftigaste spridningen i Nyland

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 105,7. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 209, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 119,4 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 144,5.

Hittills har 473 000 doser vaccin levererats till Finland. 288 476 personer i landet har fått den första dosen av vaccinet, vilket motsvarar omkring 5,2 procent av landets befolkning. 73 724 personer har fått också den andra dosen.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds vaccinkarta har 78 827 personer vaccinerats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 28 393 personer i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och 9 969 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Av de vaccinerade har ungefär en fjärdedel fått den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning