40 000 skelett får ge vika för tåg

Arkeologerna har hittills grävt upp 1 200 skelett i London. Bild: TT/AP/ADRIAN DENNIS

En av Storbritanniens största utgrävningar äger rum i närheten av tågstationen Euston. Där håller 40 000 skelett på att grävas upp inför bygget av en höghastighetsjärnväg.

En smärre armé av arkeologer i sina orangea kläder gräver upp 11 000 kvadratmeter i Saint James Gardens Mellan 1788 och 1853 var det här en kyrkogård, där tiotusentals Londonbor lades för den sista vilan.

Utgrävningsplatsen är en av omkring 60 som framkommit i samband med byggandet av en ny höghastighetsbana mellan London och Birmingham. Redan nu har 1 200 skelett sett dagens ljus, och ytterligare omkring 40 000 väntar i jorden.

Gravarna har varit anmärkningsvärt välbevarade, tack vare Londons leriga jord.

– Det här är antagligen den största samlingen skelett från 1700- och 1800-talen som grävts ut under arkeologiska förhållanden i det här landet, säger osteologen Mike Henderson.

Under ett stenlock gömde sig exempelvis en träkista med ett skelett med vriden ryggrad och en full tanduppsättning. Den typen av upptäckter i stor skala kan hjälpa forskarna förstå hur människor levde och dog under en viktig del av industrialismens uppbyggnad.

– Vi kan verkligen börja ställa viktiga frågor, som hur vanligt förekommande sjukdomar var, och dödstal, säger Henderson.

Forskarna har också hittat exempel på konstgjorda tänder, som kan ge insyn i hur tandläkare arbetade på den tiden. Det finns också exempel på kirurgi där skallar haft sågmärken.

Flera arkeologer bär huvudmonterade kameror och har med sig surfplattor för att dokumentera sina fynd. Efter att skeletten undersökts och rengjorts kommer de att begravas igen i vigd jord.

– Om vi inte gör det rätt på fältet, så kan vi inte komma tillbaka och göra om det, säger Helen Wass, chef för de arkeologiska undersökningarna i samband med järnvägsbygget.

Förutom kyrkogården i fråga har andra utgrävningsplatser avslöjat förhistoriska platser, romerska och medeltida platser på flera håll i Storbritannien.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning