4 000 euro i böter för HIFK

HIFK-supportrarna använde sig av 17 pyrotekniska pjäser under matchen, pjäser som är strängt förbjudna på ligamatcher och pjäser som lagets anhängare använt sig av vid många tidigare tillfällen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

HIFK vann det mest underhållande Helsingforsderbyt i modern tid då laget för några veckor sedan slog HJK med 4-3. Men framgången på fotbollsplanerna kommer med en prislapp utanför. HIFK tvingas böta 4 000 euro på grund av supportrarnas uppförande under matchen i Tölö.

HJK var spelförande och skapade en mängd chanser men HIFK var effektivt och gjorde mer eller mindre mål på varje chans. På läktarna gick stämningarna heta från första början.

HIFK-supportrarna använde sig av 17 pyrotekniska pjäser under matchen, pjäser som är strängt förbjudna på ligamatcher och pjäser som lagets anhängare använt sig av vid många tidigare tillfällen.

Dessutom hoppade tiotals supportrar in på planen då HIFK gjorde 4-3 i slutminuterna. Förbjudet och förkastligt med tanke på coronaviruset.

Detta innebär att Bollförbundet ålägger HIFK att betala 4 000 euro i böter, medan HJK klarar sig undan med 1 000 euro.

Tiotalet HJK-anhängare hoppade in på planen efter matchen och man ska enligt Bollförbundet också ha stulit en HIFK-flagga och slagit sönder den som provokation.

HIFK och klubbens vd Christoffer Perret intog en strikt attityd till dylika tilltag.

– HIFK godkänner inte under några som helst omständigheter att åskådare hoppar in på plan, men saken blir ännu värre med tanke på den rådande pandemin. Vi har strikta restriktioner i bruk för åskådare för att kunna arrangera matcher med publik överhuvudtaget, skrev klubben då.

Perret menade också att restriktionerna med skyddsnät och annat kan bli ännu striktare i framtiden om inte ordningsreglerna respekteras.

HJK och HIFK möts 18 oktober i Tölö. Lagen kan drabba samman ännu en tredje gång denna säsong under förutsättning att båda lagen tar sig till den övre slutserien.

Är det korrekt att HIFK tvingas böta 4000 euro?

Laddar ... Laddar ...

HIFK:s anhängare kunde inte hålla sig på läktaren i slutminuterna av ett elektriskt derby. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning