Monica Aspelund gisslan i Finlands första flygplanskapning

En podcastserie skildrar händelseförloppet då Aarno Lamminparras kapade flyget från Uleåborg till Helsingfors den 30 september 1978.

Artisten Monica Aspelund och musikern Aarno Raninen var passagerare på planet som kapades från Uleåborg till Helsingfors den 30 september 1978.
21.12.2018 22:28 UPPDATERAD 27.12.2018 16:01

När Finland höll andan i 18 timmar finns på Yle Arenan.

Svenska Yle fortsätter producera podcastserier under vinjetten Finlandssvenska krimpodden. Det är uppenbart att man satsar på berättandet i de här serierna, och omsorgsfullt gjord är även det senaste bidraget När Finland höll andan i 18 timmar av Petter Lindberg. Den fyrdelade dokumentärpodcasten skildrar hur flyget från Uleåborg till Helsingfors kapades den 30 september 1978. Händelsen som uppmärksammades stort i medierna då det begav sig belyses ur olika synvinklar: av en journalist, personer i besättningen, kaptenens fru och inte minst artisten Monica Aspelund som var en av de kvinnliga passagerare som hölls kvar som gisslan. Därtill har man även haft tillgång till en inspelad intervju med kaparen Aarno Lamminparras, av allt att döma från Yles granskande tv-program MOT.
Händelsen är tacksam att göra en poddserie på eftersom händelseförloppet med sina dramatiska, vanvettiga, virriga, turer i sig redan är en berättelse. Därmed inte sagt att serien skulle ha gjort sig själv – berättande kan alltid schabblas bort i fel händer. Genom att låta dem som var med återge händelseförloppet åstadkoms här en stark närvarokänsla – lyssnaren är med på planet där det händer.

ANDRA LÄSER