Plan från Stockholm till Nice bombhotades – fick vända

Ett plan med 173 personer ombord som var på väg till Nice från Stockholm bombhotades och tvingades återvända till Arlanda. Passagerarna evakuerades och nationella svenska bombskyddet sökte igenom planet, men inget farligt föremål hittades.

En stor polisinsats sattes in på Arlanda efter bombhotet.
Planet av typen Boeing 737 var på väg från Arlanda till Nice i Frankrike och lyfte klockan 10.09. Efter en halvtimme kom larmet till flygräddningscentralen.
– Vi fick larmet via flygledningen i Malmö. De hade kontakt med planet vid 10.30-tiden (lokal tid). Då hade planet hunnit i höjd med Växjö. Då valde man att gå tillbaka till Arlanda, säger Daniel Lindblad, presschef på Sjöfartsverket, som har hand om flyg- och sjöräddning.
Ombord fanns 167 passagerare och sex besättningsmän. När planet hade landat fick passagerarna sitta kvar ombord i nästan två timmar. Strax före klockan 13 kunde de börja gå av. Resenärerna möttes av bland annat gränspolis och nationella insatsstyrkan.
– De (passagerarna) har initialt identifierats och vi har pratat med dem om vad de hört och sett, säger Eva Nilsson, presstalesperson på Stockholmspolisen, till TT.
Efter evakueringen gick nationella bombskyddet in för att söka igenom planet, som tillhör flygbolaget Norwegian.
– De har kontrollerat både bagage och allting och inget som är farligt har påträffats, säger Nilsson.
Av utredningsskäl vill polisen inte säga varifrån hotet kom, men enligt Aftonbladet är en person bakom hotet identifierad. Brottsrubriceringen är grovt olaga hot och luftfartssabotage.
Ombord fanns en grupp på elva personer, tränare och landslagssimmare som var på väg till Nice för ett kortare träningsläger i kombination med tävlingar.
Artikeln har uppdaterats 8.2 kl. 7.57.
Passagerarna lämnar det bombhotade planet.

ANDRA LÄSER