Omvärlden reagerar starkt på Rysslands agerande

Rysslands presidents besked om att förklara utbrytarregioner i östra Ukraina självständiga möts av omfattande kritik från västvärlden.FN:s generalsekreterare kallar Rysslands agerande ett övergrepp, och Japan hotar med sanktioner.

Kanadas utrikesminister Mélanie Joly. Arkivbild.
Gustav Sjöholm/TT
22.02.2022 07:03 UPPDATERAD 22.02.2022 09:51
Från många håll i världen kritiseras Rysslands agerande, sedan president Vladimir Putin förklarat Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga territorier och beordrat dit "fredsbevarande styrkor".
– Struntprat. Vi vet vad de egentligen är, säger USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield om styrkorna.
FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson Stéphane Dujarric skriver i ett uttalande att generalsekreteraren är djupt oroad över Rysslands beslut. Han uppmanar till en fredlig lösning enligt Minsköverenskommelsen, och säger att Rysslands beslut kränker Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.
Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi fördömer vid en presskonferens beskedet, och säger att man i samråd med andra länder planerar att införa sanktioner mot Ryssland.
– Vårt land kommer att följa situationen med stor oro och koordinera med G7 och det internationella samfundet om ett strikt svar, vilket inkluderar sanktioner, sade han enligt CNN.
Ledarna inom stormaktsklubben G7 planerar att träffas i ett virtuellt möte på torsdag för att diskutera Ukrainakrisen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har på tisdagsmorgonen kallat till nödmöte med nationella krisgruppen Cobra där sanktioner mot Ryssland väntas diskuteras, enligt Sky News. Johnson försäkrade sitt stöd till Ukraina under ett samtal med president Volodymyr Zelenskyj sent på måndagskvällen.

Balansgång för Kina

Även Kanada förbereder ekonomiska sanktioner mot Ryssland och fördömer agerandet i starka ordalag.
"Kanada, med dess partner och allierade, kommer att reagera bestämt på den här uppenbara nonchalansen för internationell rätt", skriver utrikesminister Mélanie Joly på Twitter.
Kina går en balansgång i frågan, då man vill behålla de goda relationerna med Ryssland, men samtidigt brukar försvara staters suveränitet. Den asiatiska supermakten nöjde sig med att uppmana alla parter till återhållsamhet.
Kinas ambassad i Ukraina har uppmanat medborgare och företag att undvika "instabila regioner", och se till att man har vatten och mat hemma, enligt CNN.
Och Pakistan meddelar att ett bilateralt möte ska äga rum mellan premiärminister Imran Khan och Vladimir Putin i veckan. "Pakistan och Ryssland åtnjuter vänskapliga relationer", skriver det bland annat i ett uttalande från det pakistanska utrikesdepartementet.
Turkiet, som brukar beskrivas som på relativt god fot med Ryssland, skriver i ett uttalande från utrikesdepartementet att man anser Rysslands agerande vara oacceptabelt, och att man förkastar det.

Oroade

Australiens premiärminister Scott Morrison kallar det ryska beskedet att man ska skicka fredsbevarande styrkor till området för nonsens.
– Ryssland borde kliva tillbaka. De borde villkorslöst dra sig tillbaka. Det är oacceptabelt, det är oprovocerat, det är obefogat, säger han enligt ABC News och andra australiska medier.
Han lovar att när andra länder sätter in sina sanktioner mot Ryssland, så kommer Australien att följa efter.
Nya Zeelands utrikesminister Nanaia Mahuta säger att det inte finns någon grund i internationell rätt för att erkänna utbrytarrepublikerna som självständiga.
– Vi är oroade över att det här är ett utstuderat agerande från president Putin att skapa ett svepskäl för en invasion, säger hon enligt New Zealand Herald.
Även Sydkorea uttrycker oro över utvecklingen och stöd för Ukrainas suveränitet.

Norden fördömer

Finland "fördömer Rysslands ensidiga kränkningar av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet. Erkännandet av separatistområdena i östra Ukraina bryter gravt mot Minskavtalen", skriver presidentkansliet i ett uttalande.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt fördömer det ryska erkännandet i ett uttalande, och beskriver det som "ytterligare övergrepp på Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och går helt stick i stäv med andan och texten i Minsköverenskommelserna".
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod sade tidigare under måndagen att man är beredd att svara med de mest förödande sanktionerna någonsin mot Ryssland om de väljer en våldsam konflikt.
"Vi står sida vid sida med Ukraina", skriver statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande.

ANDRA LÄSER