Sacharovcentret tvingas stänga – ”Dagens förtryck i Ryssland är hårdare än under Brezjnev”

Sacharovcentret var den sista lokalen i Moskva för fri och oberoende debatt. Nu är de husvilla – Moskva stad vräker organisationen som vårdar minnet efter Nobelpristagaren Andrej Sacharov.

– Vi har ingen aning om vart vi ska flytta våra utställningar. De tar mycket plats och ingen vågar ta över dem. De måste troligen magasineras någonstans, säger Vjatjeslav Bachmin, som leder Sacharovcentret i Moskva.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
13.02.2023 19:01
Medan jag vandrar nerför backen mot Sacharovcentret i centrala Moskva minns jag hur jag år 2015 promenerade samma väg – för att rapportera från den mördade ryska oppositionsledaren Boris Nemtsovs minnesstund. Han låg på lit de parade på Sacharovcentret. Att han skulle ligga just där var självklart.
Till höger passerar jag ett plakat med en bild av en rysk soldat och texten ”Ära till Rysslands hjältar”. Det står inte att hjältarna är soldaterna som har invaderat Ukraina. Men det är uppenbart.
I 27 år har Sacharovcentret i Moskva erbjudit lokaler för oberoende seminarier, diskussionskvällar, historiska utställningar och konstutställningar. Nu är det slut. Den 28 april ska Sacharovcentret vara utrymt.

ANDRA LÄSER