De leder svenska Melodifestivalen: "Så mäktigt"

Sarah Dawn Finer, Eric Saade, Kodjo Akolor och Marika Carlsson – det är programledarna för den svenska Melodifestivalen 2019. – Vi känns lite som en syskonskara.

Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor leder Melodifestivalen 2019.
Sverige tar som bekant ut allt och lite till av sin melodifestival. Nu är det klart vem som ska leda tävlingen i vinter och vår – eller snarare vilka. I fjol ledde David Lindgren Melodifestivalen ensam, men i år har SVT valt att satsa på hela fyra programledare.
De är komikern Marika Carlsson, artisten Eric Saade, komikern och programledaren Kodjo Akolor samt artisten och programledaren Sarah Dawn Finer
– Det här är ju någonstans att sluta cirkeln och det känns väldigt roligt, säger Saade, som tävlat i Melodifestivalen tre gånger och vunnit den en gång.
Även Sarah Dawn Finer har stor Melodifestivalvana – hon har tävlat flera gånger och dessutom lett tävlingen, 2012 tillsammans med Gina Dirawi och Helena Bergström.
Hon ser inga problem med att stå vid sidan om och se andra artister tävla.
– Jag har ju de senaste åren gjort en karriär i tv av att stå och titta på andra och jag måste säga att det är fantastiskt. Vi får ju göra en annan sorts underhållning också, vi får ju många fler chanser under sex veckor än de tre minuter man får när man tävlar som artist, säger Dawn Finer.

"Något oväntat"

Marika Carlsson, som bland annat utsetts till årets kvinnliga komiker, berättar att hon "tjatade sig in" i Melodifestivalen under Diggilooturnén i somras, där även schlagergeneralen Christer Björkman medverkade.
– Jag tänker att det här är så mäktigt. Det är liksom allt som man kan tänka sig att få utmaning kring. Det är musik, det är underhållning, det ska skojas, det är tävlingsmoment, det är nerver. Att bara få vara en liten del av det är så enormt stort.
Även Kodjo Akolor har drömt om att få göra Melodifestivalen.
– Ja, det kan man säga. Jag älskar underhållning och det här är väl det största underhållningsprogrammet man kan göra. Utifrån det har man tänkt att det skulle vara väldigt fett att få göra det och testa vilket utrymme som finns i formatet, säger han.

"Tråkigare i verkligheten"

Vilka olika roller de får eller när och hyr mycket de ska synas är dock inte klart, enligt programledarna.
– Jag har ingen aning, ingen har sagt något till mig. Men jag tänker mig att jag är mig själv, men med en nypa salt. Jag är mycket tråkigare i verkligheten, säger Kodjo Akolor.
Marika Carlsson ser jobbet som en kollektiv insats.
– Jag vill bidra med värme och glädje. Det är så viktigt att man visar respekt för dem som tävlar. Vi gör det här tillsammans och vi ska ha kul, säger hon.

Gnäll på manus

De senaste åren har det varit en hel del gnäll på Melodifestivalens manus och innehåll i tidningar och sociala medier. Det är inte något som utmanar nästa års programledare.
– Alla vi är så bra och om vi då gör det som vi är så bra på – då kommer det inte att bli fel, säger Eric Saade.
– Det är en del av programmet och det skulle vara tråkigt om ingen reagerade. Men tänk på att vi har känslor. Skriv konstruktivt, annars kommer jag att ligga och gråta i fosterställning, säger Kodjo Akolor.
Sarah Dawn Finer berättar att man inför 2019 ska försöka hitta en varm, kärleksfull och familjär ton i programmet.
– Och vi har redan nu känt att vi är lite som en syskonskara av den brokigaste men mest underbara typen. Så jag tror att den här konstellationen kommer att ge resultat. Om vi tycker om det vi gör kommer förhoppningsvis andra att tycka om det vi gör, säger hon.
Melodifestivalen 2019 inleds i Göteborg den 2 februari och avslutas med final i Stockholm den 9 mars.

ANDRA LÄSER