– Det där blev bra, säger Mirkku Kullberg när hon ser den pinfärska reklamtejpningen på skyltfönstret.
Den pryds av ord som hållbarhet, innovation, vatten, luft och natur – tänkta att beskriva vilken typ av verksamhet som ska öppna på Alexandersgatan 13 i slutet av maj, om allt går bra.
Vid årsskiftet flyttade det anrika varuhuset Aleksi 13 ut. Nu är det klart att ny hyresvärd på de två nedersta våningarna är Kullbergs Glasshouse Helsinki, som också tar med sig dotterbolaget, hantverksbetonade Lokal.
På entréplan ska det bli butik med små och medelstora företags produkter inom mode, design och konst – de flesta finska men också en del svenska och danska. Här ska också komma en välkuraterad bokhandel, som hon beskriver det, och kafé.
I atriet, med öppet hela vägen upp, ska företag som till exempel UPM, Fortum och Metsä String samt Aalto-universitetet få visa upp innovationer och nya material. Kullberg har bland annat varit vd för Artek och gjort karriär också utomlands – där har hon insett hur stort kunnande Finland har inom området.
På övre våningen blir det främst utställningsutrymmen och plats för konst. Tanken är att det här också ska vara en mötesplats.
Mirkku Kullberg talar om Glasshouse Helsinki som ett "fönster för ett hållbart tänkesätt", och menar att alla på både individ- och företagsnivå måste ta ställning i klimatfrågan.
Kan konsumtion vara hållbar? Finns här inte en inbyggd motsättning?
– Det finns inte en perfekt värld, men vi kan vara lite bättre varje dag, säger Kullberg.
– Jag tror inte att konsumtionen helt kommer att upphöra och estetik är viktig och ger trygghet. Man kan inte vara fundamentalist.
Vilken potential, säger Mirkku Kullberg att hon tänkte när hon såg lokalerna som tömts på det sista från varuhuset som verkat här sedan 1967. Målet är att öppna i maj.
Lockades av hyresvärden
Det var fastighetsägaren, pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen, som lockade Glasshouse Helsinki till huset. Lokal hyrde utrymmen av Ilmarinen under sin hantverksmarknad inför jul tvärs över gatan. Ville Laurila, chef för uthyrning, säger att Lokal "sålde en fruktansvärd mängd varor".
– Vi har väldigt höga förväntningar, säger han.
Flera restauranger hade visat intresse för lokalerna, men Ilmarinen vill hellre se affärer bland annat för att de inte kräver lika stor ombyggnation. Flera kedjor har ändå lagt sina satsningar på is på grund av pandemin, och har därför inte varit aktuella. Dessutom är det tydligt att Laurila är förtjust i Glasshouse Helsinkis koncept.
Hyreskontraktet är på två år, men med ömsesidig option på förlängning.
Vill ha kontor i huset
Men vad ska då komma i resten av det sex våningar höga huset? Ilmarinen har inte gjort någon hemlighet av att man helst skulle vilja se fastigheten omvandlad till kontor, åtminstone de övre våningarna. I stadens detaljplan är byggnaden en affärslokal och hittills har staden inte varit särskilt villig att ändra på det.
Enligt Ville Laurila ser det nu ändå ljusare ut, ur Ilmarinens synvinkel, och diskussioner med staden förs fortlöpande. Nu handlar de om kontor i de fyra översta våningarna. Enligt Laurila är det realistiskt att arbetet med att göra om byggnaden kan börja tidigast hösten 2022, och de väntas pågå åtminstone till följande vår.
I dag arbetar i stort sett alla som kan på distans, men Laurila menar att många verkar ha en stark vilja att återvända till arbetsplatserna när det igen är möjligt.
– Vi måste utveckla centrum, säger han och kallar fastigheten i centrala Helsingfors ett visitkort mot världen.
På Finlands kanske kändaste shoppinggata är det ändå tyst en tisdagseftermiddag i mars, och hot om begränsningar av rörelsefriheten kastar en skugga över den närmaste framtiden.
Mirkku Kullberg låter sig inte bekommas av det. Hon tror på sin idé och sitt team och säger att budgeten hålls stram.
– Kaos och krig är momentum då man kan vara som mest kreativ.