Vem ska ta ansvar för alla unga som mår dåligt? Så här vill Vera Gergov reda upp psykvården för unga

Allt fler unga rapporterar om ångest, ensamhet och psykisk ohälsa, men någon snabb hjälp finns sällan att få. Elevvården är överarbetad och ungdomspsykiatrin svämmas över av remisser.

– Det saknas en mellannivå för unga och förebyggande arbete, säger Vera Gergov, som disputerar på psykoterapi för unga.

Effektivast var terapin för unga då den gavs frekvent, och resultat nåddes redan på sex månader, visar Vera Gergovs forskning.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
20.11.2022 05:01
I sitt arbete vid Psykologförbundet får psykologen och psykoterapeuten Vera Gergov ofta höra från kolleger ute i skolorna som är oroliga över unga som blir utan vård och konsultationer. Många av de psykologer som jobbar i skolorna har långt fler unga på sitt ansvar än det maxantal om 780 som träder i kraft nästa år, och det finns helt enkelt inte tid för alla. 
– Många säger att de inte kan erbjuda en tid inom sju dagar och att arbetsgivaren inte gör något åt det. Det är olagligt, men det är ingen som följer upp saken, säger Gergov.
I sitt dagliga jobb med intressebevakning och samhällsfrågor på Psykologförbundet har hon god utsikt över fältet, och tio år inom ungdomspsykiatrin före det ger perspektiv. Den andra december disputerar hon vid Helsingfors universitet på psykoterapi för unga, och hon har en hel del att säga om vad som fungerar.

ANDRA LÄSER