Färre cyanobakterier i Östersjön – läget fortfarande ostadigt

Det nationella cyanobakterieläget har förbättrats sedan förra veckan, men en varm och vindstilla sensommar kan leda till ytterligare algblomning.

Döda cyanobakterier färgar vattnet turkost till följd av ett färgpigmentet i bakterierna. Arkivbild.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
05.08.2022 07:54
I havsområden har antalet ytansamlingar av cyanobakterier minskat sedan förra veckan, uppger Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.
Det minskade antalet cyanobakterier är vanligt för tidpunkten, men under sensommaren kan antalet öka ytterligare om vädret är lugnt och vindstilla. Trots det minskade antalet har lokala ytansamlingar av alger observerats i Skärgårdshavets, Bottenhavets och Finska vikens kustområden.
Det nationella cyanobakterieläget i insjöarna är fortfarande lugnt, men har ställvis försämrats sedan förra veckan. Det nationella läget i sjöarna är i genomsnitt aningen bättre, men till följd av det ostadiga värdet kan förekomsten av cyanobakterier förändras snabbt.
Ställvis har döda cyanobakterier drivit in på stränderna och färgat dem turkosa till följd av färgpigmentet i bakterierna. Cyanobakterierna har på flera platser blandats med vattnet.
Ytvattentemperaturerna i Bottenviken och Bottenhavet är i genomsnitt mellan 16 och 17 grader, i Skärgårdshavet mellan 18 och 19 grader och i Finska viken rör sig ytvattentemperaturerna nu på mellan 18 och 20 grader.

ANDRA LÄSER