Kaisu Paulanto plockar skräp varje dag: Engångsplaster skulle förbjudas

Finland är relativt bra på att stävja nedskräpning av plast i naturen och bygga upp en cirkulär plastekonomi, visar miljömyndigheternas studie. Men helst skulle engångsprodukter av plast förbjudas, säger Kaisu Paulanto som plockar skräp dagligen.

Nästan allt skräp Kaisu Paulanto hittar i naturen är plast och en stor del av plastskräpet är engångsprodukter som kaffemuggar, godispåsar eller fimpar.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
12.08.2022 05:00 UPPDATERAD 12.08.2022 08:51
Nederländerna är klassens primuselev, men Finland ligger väl till i en jämförelse av hur några europeiska länder hanterar plastavfall.
Så ser det ut på pappret då Finlands miljöcentral har granskat Englands, Skottlands, Tysklands, Frankrikes, Nederländernas och de nordiska ländernas strategier för att hantera plast ansvarsfullt med tanke på miljön och för att bygga en cirkulär ekonomi också för plast.
– Nederländerna utmärker sig särskilt för att de från början har tagit fram detaljerade tidtabeller och budgetar för sina åtgärder. Men ett problem här är att vi inte har haft tillgång till uppgifter om hur de här strategierna har följts upp, säger Milja Räisänen, forskare vid Finlands miljöcentral.

ANDRA LÄSER