Från maktdemonstration av nyländska överklassen till fest för stugägare i Österbotten – så firas helgen i Svenskfinland

Till en början handlade firandet av venetiansk afton om att visa status och rikedom med illuminationer. Nu firas villaavslutning i Österbotten, medan den relativt nya högtiden forneldarnas natt har fått genomslag i södra och sydvästra Finland.

Under den sista helgen i augusti tänds brasor, facklor och lyktor på sommarstugorna i Svenskfinland
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
26.08.2022 18:31 UPPDATERAD 27.08.2022 20:04
Villaavslutning, venetiansk afton eller forneldarnas natt? Det sista veckoslutet i augusti heter olika beroende på var i Svenskfinland du befinner dig. Och det firas också på lite olika sätt.
Anne Bergman, folklorist och en av författarna till Den stora finlandssvenska festboken, har koll på traditionen. Hon berättar att allting började i slutet på 1800-talet.
– Det man då kallade för venetiansk afton var många olika typer av fester som firades lite överallt, men speciellt längs med hela den finländska kusten.

Uppvisning av överklassen

Till en början firades högtiden främst av de högborgerliga, av de som hade mest pengar och de största villorna. Där ordnade man ljusfester i slutet av sommaren.
– Det var främst en uppvisning av överklassen. En illumination var på den tiden en maktdemonstration, eller åtminstone ett sätt att visa förmögenhet.
Namnet venetiansk afton kommer från de enorma ljusfesterna som ordnades i Venedig.
– Här var festerna ganska små i jämförelse med i Venedig. Men folk åkte nog ut med ångbåt för att titta på ljusfesterna från havet, säger Bergman.
Påkostade illuminationer var tidigare vanliga även i andra sammanhang, till exempel om en kejsare eller kunglighet kom på besök. De förekom även på julen eller när överklassen firade någonting större. Senare anammades det också av bönder. Julkorsen i södra Österbotten var en form av statussymboler även de.
– Mycket handlade om status och rikedom. Man ville visa att man hade råd och möjlighet att slösa pengar på någonting onödigt som man bara brände upp.
Carola Ekrem och Anne Bergman (till höger) har skrivit den Stora finlandssvenska festboken. Anne Bergman berättar att den sista helgen i augusti etablerades som villaavslutningshelgen i slutet på 1900-talet.

Fick fotfäste i Österbotten

Venetiansk afton och villaavslutning är egentligen samma sak. I Österbotten spred sig överklassens illuminationer så småningom till de lägre samhällsklasserna.
– Skillnaden mellan samhällsklasserna var inte lika stor i Österbotten som i Nyland. Det gjorde att traditionen fick spridning i regionen på 1930-talet. Vanligt folk med villor eller sommarstugor började fira högtiden. Samma sak hände aldrig i södra Finland, säger Bergman.
Det ledde senare till att de venetianska festerna dog ut i söder, medan traditionen växte sig allt starkare i Österbotten.
– Österbottningarna började se firandet av venetiansk afton som en del av deras identitet redan på 1950-talet. 
Det var även då som namnet villaavslutning började användas. Namnet kommer, som många säkert kan gissa, från att säsongen på sommarstugan började gå mot sitt slut.
– Tidigare tillbringade många hela somrar på stugan, från och med slutet på våren till sent i augusti. Därför var namnet villaavslutning naturligt. Man stängde sommarstugan för säsongen förklarar Bergman.
Sedan 1950-talet har villaavslutningsfirandet blivit större och större. I Karleby ordnar man numera en festival under det sista veckoslutet i augusti.
– Det väckte viss kritik, eftersom villaavslutningen i Österbotten främst är privata fester. Men det går ofta så att en tradition eller högtid generar i större evenemang ju mer den växer.

Svaret från söder – forneldarnas natt

Det man i de södra delarna av Finland kallar för forneldarnas natt är något helt annat än villaavslutning, förklarar Bergman. Traditionen är relativt ny. Det började i samband med Finlands 75-årsjubileum 1992.
Birgitta Bröckl, dåvarande kulturombudsman i Åboland, låg bakom initiativet. Man skulle till viss del ta modell av villaavslutningsfirandet, men forneldarnas natt skulle bli mer av en kollektiv fest.
Forneldarnas natt är alltså ett lanserat evenemang. Tanken var att hålla kvar sommargästerna i skärgården för en sista fest innan sommarens slut. Högtiden fick stort genomslag och spreds runt bland föreningar i de svensktalande delarna av södra och sydvästra Finland.
– I dag firar de flesta föreningarna forneldarnas natt. Man tänder en brasa halv tio på kvällen och känner gemenskap med andra närliggande bygder och föreningar. Man diskuterar även viktiga frågor kring Östersjön och landsbygden på en del håll.
Traditionen spred sig snabbt till andra sidan Finska viken – till Estland – utan att någon berättat för esterna om festligheterna.
– Esterna fick nys om forneldarnas natt och började tända eldar bara några år efter att firandet inleddes i Finland. Nu firas det även i resten av Baltikum och i Polen, säger Bergman.

Det här händer på lördag

Fyrverkerier i västra Nyland
På Strömsö i Raseborg ordnas en fyrverkeriuppvisning klockan 21:30. Uppvisningen beräknas pågå i cirka 5 minuter.
På Sandnäsuddvägen 372 i Raseborg ordnas en fyrverkeriuppvisning klockan 22:00. Uppvisningen beräknas pågå i cirka 5 minuter.
På Beach Bar Plagen i Hangö ordnas en fyrverkeriuppvisning klockan 22:00. Uppvisningen beräknas pågå i cirka 5 minuter.
I Esbo, på Fölisholmen, ordnas en fyrverkeriuppvisning klockan 21:30. Uppvisningen beräknas pågå i cirka 6 minuter.
Veneziad i Karleby
Det bjuds på bland annat program för barn och allsång. Det finns också hoppborgar och andra aktiviteter för barnfamiljer hela dagen. Program på torget från 9.30 till 14.00.
Det ordnas även en kvällsfest i evenemangsparken. Där uppträder bland annat artisten Behm.
Pellinge, Borgå
Dans på Sandholmsudden.

Olika sätt att fira

På villaavslutning eller venetiansk afton i Österbotten umgås man i mindre sällskap, äter kräftor och avfyrar fyrverkerier den sista helgen i augusti. Det är i första hand en privat tillställning.
– Högtiden sammanfaller ju fint med kräftsäsongen, men man kan äta vad man vill. Det finns ingen mat som är så att säga obligatorisk, säger Bergman.
Forneldarnas natt är mer av ett evenemang som man går till. I västra Nyland brukar forneldarnas natt ordnas i bland annat Barösund. Då samlas man kring en brasa och kanske steker plättar eller grillar korv.
– Så här är det i stora drag, även om det såklart ordnas privata fester i södra Finland och offentliga evenemang i Österbotten, säger Bergman.

ANDRA LÄSER