Skyhöga förväntningar när Apple lanserar telefoner i kväll

Förväntningarna är höga när Apple släpper den nya serien av Iphonetelefoner under tisdagskvällen.

Den nya Iphonemodellen väntas vara 5G-anpassad. Arkivbild.
Förhandsgissningarna är att de nya modellerna kommer att vara 5G-anpassade. Men även om den nya Iphone 12 och de andra nya produkterna är kompatibla med 5G så kommer majoriteten av användarna inte kunna använda funktionen och få snabbare nät, påpekar Boris Metodiev på Strategy Analytics.
Utbyggnaden av 5G är fortfarande begränsad på många platser.
– Det kommer vara som att ha en Ferrari och bara kunna använda den i sin by – du kan inte köra 320 kilometer i timmen för det klarar vägarna inte av, säger Boris Metodiev till Reuters.
Under måndagen steg Apples aktie drygt 6 procent på Wall Street inför lanseringen, och uppgången fortsatte under tisdagens förhandel.
Analysfirman Wedbush anser att kvällens arrangemang är "årtiondens möjlighet" för Apple. Det tror även Investmentbanken Morgan Stanley som kallar släppet för "det mest betydelsefulla" på flera år.
En anledning är prissättningen. Morgan Stanley tror att prissättningen på Iphone 12 kan bli så mycket som 1 399 dollar, alltså nästan 1 200 euro. En prissättning på den nivån skulle kunna öka på det genomsnittliga priset för Iphonetelefoner, skriver Business Insider.
Enligt Wedbush säkerhetsanalytiker Daniel Ives ligger släppet perfekt i tid för Apple eftersom 40 procent av Apples användare inte uppgraderat sin telefon på 3,5 år.
ANDRA LÄSER