Storbank: Risk för recession i USA

Risken för recession i USA har ökat. Den höga inflationen innebär utmaningar för den amerikanska centralbanken.

Att hålla nere inflationen utan att orsaka recession är en utmaning för centralbanken. Här arbetslösa utanför ett tält i New York. Arkivbild.
TT-Bloomberg
18.04.2022 21:44
Amerikanska centralbanken har en svår uppgift framför sig: Att dämpa inflationen utan att orsaka recession. Den slutsatsen drar storbanken Goldman Sachs som bedömer att risken för recession under de närmaste två åren ligger på cirka 35 procent.

Minska gapet

Centralbankens främsta utmaning är enligt Goldman Sachs att minska gapet mellan lediga jobb och arbetssökande och att hålla nere löneökningarna under två procent, skriver bankens chefsekonom Jan Hatzius i en rapport.
Men uppgiften kan bli svår. Historiskt har kraftiga minskningar av gapet i USA bara uppstått under recession.
"Dessa historiska mönster tyder på att Federal Reserve har en svår utmaning för att uppnå "en mjuk landning", skriver Hatzius.
Han bedömer inte risken för recession som oundviklig, men konsumentpriserna i USA har inte stigit så mycket sedan 1980-talet och alla de totalt 14 tillfällen sedan andra världskriget då regeringen stramat åt har tidigare lett till recession.

Pessimism

Jan Hatzius bedömer risken för en recession under de kommande 12 månaderna till 15 procent. För de kommande två åren stiger siffran till 35 procent.
Även en enkät som Bloomberg gjort bland ekonomer visar att fler ser risk för recession. I mars trodde 20 procent på recession, i april hade siffran stigit till 27,5 procent.
Recession innebär en avmattning av ett lands ekonomiska utveckling, ofta med en minskad tillväxt under flera månader i rad. En långvarig recession brukar benämnas som depression.

ANDRA LÄSER