Panamapappren i USA

Det är möjligt att antalet journalistvänner på Facebook förvränger mitt perspektiv, men de så kallade Panamapappren verkar ha slagit ner som en bomb i Finland, skriver Juri von Bonsdorff.

Här har det, i jämförelse, varit frapperande tyst kring läckan. Personligen har jag inte hört en enda "vanlig" amerikan diskutera läckan och på min egen arbetsplats är Donald Trump och diverse sportevenemang fortfarande de dominerande diskussionsämnena på kaffepausen.
Vita huset och Barack Obama själv har visserligen kommenterat läckan och presidenten har tidigare talat upprepade gånger om problemet med skattesmitare, men nyhetens genomslagskraft utanför bubblan av proffstyckare och journalister har varit anmärkningsvärt låg. Själv kommer jag att tänka på ett par möjliga orsaker. För det första har läckan inte innehållit några saftiga avslöjanden vad gäller amerikaner. Ingen nationell klenod som Nordea eller offentlig figur som den isländska statsministern har prickats. En halvskum Wall Street-bankir eller illa beryktad fastighetsspekulant skapar inga svallvågor i USA. För det andra, på en rent principiell nivå tror jag inte att "skatteplanering" i USA upplevs som en moraliskt lika klandervärd handling som i Finland. Visst är man förbittrad på eliten som utnyttjar systemet för egen vinning, men beskattningen ses inte här som det kollektiva pris vi betalar för en gemensam nordisk välfärd och vård och omsorg. Jag har aldrig hört en amerikansk toppolitiker tala om skatter som en hederssak. Minns att detta är ett samhälle där miljardären kan ha en lägre skattenivå än sin sekreterare. Alla ska betala sina skatter, men det finns inte samma patos och fosterländskhet förknippat till det som i Finland. Här ses de betalda skatterna inte som en byggkloss i individens vård och omsorg och därför är inställningen till dem annorlunda.
Enligt diverse medierapporter har omkring 200 amerikaner identifierats i de miljoner dokument som undersökts. Det låter inte som speciellt mycket i sammanhanget. Spydiga kommentatorer har sagt att det inte finns någon orsak för amerikaner att söka sig till Panama eftersom samma fördelar för skattesmitare kan hittas i hemtrakterna. Enligt en utredning som gjorts av organisationen Tax Justice Network är USA den tredje största boven i världen när det gäller tillåtande av finanshemligheter och möjliggörande av skattesmitning. I sin rapport skriver Tax Justice Network att "det i delstaten Delaware behövs mera information för att få ett bibliotekskort än för att starta ett företag".
För Bernie Sanders kommer läckan dock mycket lägligt. Vermont-senatorn ledde för några år sedan kampen mot ett amerikanskt handelsavtal med Panama eftersom han befarade att det skulle bana väg för lättare skattesmitning. På andra sidan i den kampen fanns Hillary Clinton som gav avtalet grönt ljus och som nu kan vänta sig att bli påmind om just detta faktum av sin rival i demokraternas primärvalskamp.

ANDRA LÄSER