"Varje enskild elev måste kunna välja svenska i skolan"

Språkexperiment i skolor där den obligatoriska svenskundervisningen skulle kunna ersättas med undervisning i ett annat språk måste vara klart avgränsade när det gäller tid och region, kräver svenskspråkiga riksdagsledamöter.

Hildur Boldt, Thomas Blomqvist och Harry Hjallis Harkimo deltog i rundabordsdiskussionen på onsdagen.
09.03.2016 20:02 UPPDATERAD 09.03.2016 21:59
Representanter för olika partier samlades på onsdagen till en så kallad rundabordsdiskussion under ledning av Harry Harkimo (Saml). Närvarande var också undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) som ansvarar för beredningen av experimentet.
– Det är ocks välja det andra inhemska språket i alla lägen om en skola går in för ett språkexperiment, poängterade riksdagsledamoten Thomas Blomqvist (SFP) som också är ordförande för Folktinget.
– Det är jätteviktigt att man inte får frånta någon rätten att studera det andra inhemska bara för att den råkar gå i en viss skola eller bo i en viss kommun, instämde FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt, som representerade Socialdemokraterna, på presskonferensen efteråt.
Harkimo konstaterade att det inte finns någon finansiering för experimentet vilket innebär att de kommuner som vill experimentera får betala för det själv.
Ett annat problem riksdagsledamöterna lyfter fram är hur experimentet ska utvärderas och hur man ska bedöma vad man uppnått med det.
Boldt sade att Socialdemokraterna är väldigt oroade över konsekvenserna av experimentet.
– Föräldrarna fattar i ett väldigt tidigt skede beslut som kan påverka barnet resten av livet. Barnen försätts i en ojämlik situation med tanke på vilka möjligheter de har i framtiden, sade Boldt.

Backar inte

Harkimo tror inte att Grahn-Laasonen kommer att backa i fråga om experimentet.
– Det står i regeringsprogrammet och ministern har haft mycket andra saker på bordet, hon kommer att ta upp det med regeringen i år. Det kommer säkert att genomföras.
Blomqvist konstaterade att språkexperimentet finns med i regeringsprogrammet och att det nu gäller att minimera skadorna.
På förhand hade det aviserats att Sanni Grahn-Laasonen skulle delta i presskonferensen efteråt, men det gjorde hon inte och presskonferensen blev flyttad sex våningar neråt. Journalisterna kunde alltså inte ställa frågor till henne när hon lämnade mötesrummet. Blomqvist och Harkimo ville inte yttra sig om vad ministern sade på mötet.
– Vi fick saklig och bra information av ministern och vi fick föra fram våra villkor och de noterades, men hon får själv svara för sina bedömningar, sade Blomqvist.

ANDRA LÄSER