Nio månader efter flykten firar Liudmyla och Tymofii jul i Borgå

I Borgå, 1 600 kilometer från släkt och vänner i Ukraina, firar Liudmyla och Tymofii jul tidigare än normalt. De traditionella tolv rätterna ska stå på bordet och det betyder smak av torkad frukt och potatisplätt. Mor och son är två av de 7,9 miljoner ukrainare som kriget tvingat ut i främmande land på obestämd tid.

Liudmyla Tolobystiuk och sonen Tymofii har valt att lära sig svenska så länge de bor i Finland. I Borgå kan båda träna dagligen – han i förskolan och hon i Borgå folkakademi, Akan.
Annika Rentolaannika.rentola@hbl.fi
24.12.2022 12:24
Liudmyla Tolobystiuk häller upp uzvar. Hon har ljummat den milt syrliga saften i mikron i några sekunder och sträcker fram ett glas. Den här versionen är kokad på torkade äpplen.
Uzvar smakar jul.
Liudmyla, 36, har vuxit upp med att fira jul enligt den julianska kalendern, i början av januari. I hennes barndom gömde julgubben Mykolai (adress: Karpaterna, västra Ukraina, om någon trodde något annat) barnens presenter under kudden eller i en strumpa i mitten av december. Själva julfirandet – med matlagning hela dagen tills den första stjärnan tänts på himlafästet – tog vid först efter nyår. Då ställdes tolv rätter på bordet, en för varje apostel.

ANDRA LÄSER