Liudmyla Tolobystiuk häller upp uzvar. Hon har ljummat den milt syrliga saften i mikron i några sekunder och sträcker fram ett glas. Den här versionen är kokad på torkade äpplen.
Uzvar smakar jul.
Liudmyla, 36, har vuxit upp med att fira jul enligt den julianska kalendern, i början av januari. I hennes barndom gömde julgubben Mykolai (adress: Karpaterna, västra Ukraina, om någon trodde något annat) barnens presenter under kudden eller i en strumpa i mitten av december. Själva julfirandet – med matlagning hela dagen tills den första stjärnan tänts på himlafästet – tog vid först efter nyår. Då ställdes tolv rätter på bordet, en för varje apostel.
ANDRA LÄSER
Kriget i Ukraina
Underrättelse: ”Mycket högt antal” ryska soldater dör av alkohol och dålig vapenhantering
02.04.2023 11:29


Svenskfinland
Efter Jörn Donners död upptäckte hans änka Bitte Westerlund makens dubbelliv
24.03.2023 16:25

Värnplikt
Är värnplikten för kort i Finland? Krigsvetaren varnar: ”Upprepa inte samma misstag som Ukraina”
02.04.2023 05:01

