Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell slutar – får jobb hos WHO

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, lämnar sin tjänst den 14 mars för att i stället arbeta för Världshälsoorganisationen WHO:s globala vaccinationskampanj.

Anders Tegnell. Arkivbild.
– Jag har länge haft ett intresse för internationella frågor och det här var en fråga man inte kunde tacka nej till. Men jag kommer sakna många av medarbetarna, säger Anders Tegnell till TV4 Nyheterna.
"Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner", förklarar han i ett pressmeddelande.
Anders Tegnell, en av de mest omskrivna personerna i svenska medier under fjolåret, berättar att han inte kommer att sakna den mediala uppmärksamhet han fått i samband med coronapandemin.
– Nej, det ska bli rätt skönt att gå tillbaka till en mer anonym statstjänstemannatillvaro, säger han till TV4 Nyheterna.
– Sedan känns det roligt att gå till ett globalt jobb ett tag igen innan jag går i pension, förklarar Tegnell för Dagens Nyheter.
Uppdraget för WHO innebär att som senior expert samordna arbetet mellan WHO, FN:s barnfond Unicef och vaccinorganisationen Gavi.
"Uppdraget handlar bland annat om att tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin", skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt.
Anders Lindblom, tidigare smittskyddsläkare i Region Dalarna och i dag verksam vid Folkhälsomyndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd, tar över som statsepidemiolog när Tegnell lämnar.
ANDRA LÄSER