Ateljéer, torn och stängda hus öppnar sina dörrar i maj

Vilka privata eller annars stängda hus drömmer du om att få besöka? Första veckoslutet i maj ordnas Open House Helsinki då stadsborna får titta in i en rad byggnader som annars är stängda för allmänheten. En del ställen visas virtuellt, andra kan man besöka på riktigt.

I programmet ingår en stadsvandring genom Trä-Kottby söndagen den 9 maj.
Årets version av arkitekturevenemanget Open House Helsinki erbjuder förutom traditionella guidningar också orientering, stadsvandringar och videopresentationer.
Open House Helsinki pågår den 7–9 maj och är alltså ett stadsjippo som faktiskt ordnas nu, efter ett händelsefattigt år då det mesta ställts in på grund av pandemin.
– Det kändes viktigt att ordna evenemanget i det här läget. Vi ville inte ställa in eller flytta fram, utan vi sköter de praktiska arrangemangen på ett coronasäkert sätt, säger producenten Moona Tikka.
Mycket av programmet är digitalt och vandringarna görs med beaktande av rådande restriktioner.
Hon är glad över att kunna erbjuda Helsingforsborna ett digert arkitekturprogram under ett veckoslut i maj.
Hur såg Vallgård ut på 1920-talet? Det får deltagarna se under en guidad rundvandring i stadsdelen lördagen den 8 maj.
– Tack vare det digitala och delvis engelskspråkiga innehållet kan vi utvidga vårt evenemang så att det når en bredare publik än tidigare. På det här sättet kan vi också rikta oss till en nationell och internationell publik på distans, säger Tikka.

Besök stationstornet virtuellt

I det digitala programmet ingår bland annat virtuella besök uppe i klocktornet i Helsingfors järnvägsstation som är ritad av Eliel Saarinen, i Yles tv-torn i Böle, i ett grönt bostadshus på Busholmen samt i möbeldesignern Yrjö Kukkapuros ateljé.
De guidade stadsvandringarna ordnas av Arkitekturmuseet och går genom Tölö, Vallgård och Trä-Kottby. Under dessa vandringar ligger fokus på 1920-talet och hur de olika stadsdelarna såg ut då.
Den som hellre vandrar på egen hand kan bekanta sig med Berghäll under en audiorundtur, där arkitekten Inari Virkkanen berättar om de offentliga rummen i stadsdelen via hörlurar. Ett annat sätt att på egen hand upptäcka arkitektoniska pärlor i Helsingfors är att ladda ned en orienteringskarta med kontroller.
Hela programmet för Open House Helsinki med tidtabeller och adresser finns på webbsajten www.openhousehelsinki.fi.
En av nyheterna i årets version av Open House Helsinki är en stadsorientering där man med hjälp av en karta själv får leta sig fram till huvudstadens arkitektoniska pärlor.
ANDRA LÄSER