Guterres ska möta Putin i Moskva

Rysslands president Vladimir Putin tar emot FN:s generalsekreterare António Guterres nästa vecka i Moskva. Men Putin avfärdar EU-krav på fri lejd för civila i Ukraina och skyller på Kiev.

Man cyklar bredvid förstörd rysk stridsvagn i ukrainska staden Tjernihiv, torsdag 21 april.
22.04.2022 21:01 UPPDATERAD 22.04.2022 21:02
FN:s generalsekreterare, den ryske presidenten och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ska på tisdag träffas för "ett möte och lunch". Enligt ett uttalande från FN hoppas Guterres kunna diskutera hur fred på snabbast möjliga sätt ska kunna uppnås i Ukraina.
Guterres har sedan tidigare bett om möten med Rysslands och Ukrainas presidenter, och FN:s talesperson Eri Kaneko uppger att FN-chefen hoppas kunna åka även till Kiev.
Bryssel försökte samtidigt sätta press på president Putin. EU:s rådsordförande Charles Michel krävde i telefonsamtal Putin på fredagen att tillåta humanitära korridorer för civila.
"Uppmanade i starka ordalag omedelbar tillgång för humanitär hjälp och säkra vägar från Mariupol och andra belägrade städer – speciellt när den ortodoxa påsken pågår", skriver Michel på sociala medier efter ett telefonsamtal med ryske presidenten.

Rysk version

Michel skriver också att han upprepade EU:s hållning: "stöd för Ukraina och landets suveränitet, fördömande och riktade sanktioner på grund av ryska aggressioner".
Kreml kom med en egen version av utvecklingen, och president Putin anklagade Ukrainas regering för att inte tillåta att soldaterna som håller stålverket Azovstal att lämna anläggningen.
– Alla ukrainska militärer och utländska legosoldater som lägger ned sina vapen garanteras att inte dödas, och att bli anständigt behandlade enligt internationell lag. Men Kiev tillåter inte denna möjlighet, sade Putin i samtalet med Michel enligt nyhetsbyrån AFP.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sade att samtal mellan Moskva och Kiev för närvarande är inställda, enligt AFP.

Bilder på misstänkta gravar

EU:s upprepade krav på humanitära korridorer kommer samtidigt som uppgifter, främst genom satellitbilder, tyder på att massgravar grävts i områden nära Mariupol. De nya bilderna har tagits av företaget Maxar Technologies, som bedömer att över 200 gravar syns på bilderna.
Lokala myndigheter anklagar Ryssland för att ha begravt tusentals civila i ett försök att dölja dödandet som ägt rum medan staden varit belägrad.
Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av utomstående part.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet konstaterade på fredagen att "vårt arbete hittills har visat på skräckhistorier med våldsamma brott mot civila". Representanter för FN i Ukraina har hittills verifierat drygt 2 300 civila dödsfall sedan den ryska invasionen inleddes.
– Men den verkliga siffran kommer att visa sig vara mycket högre, sade Bachelet, enligt AP.
Satellitbilderna tyder på att gravarna grävdes i slutet av mars och senare har förstorats ytterligare, enligt Maxar.
I Mariupol håller ryska styrkor stålverket Azovstal omringat. Beslutet tyder på att Ryssland vill tygla det ukrainska motståndet i Mariupol och samtidigt frigöra styrkor som kan placeras på andra håll i östra Ukraina, enligt brittiska underrättelseuppgifter.

Moldavisk protest

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax är Rysslands mål för kriget att ta full kontroll av Ukrainas östra och södra delar, vilket innebär en korridor till ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien. Uppgifterna kommer från Rustam Minnekaev, tillförordnad befälhavare för Rysslands centrala militärdistrikt.
– Där har förtryck mot den rysktalande befolkningen också noterats, säger han enligt statligt kontrollerade ryska Interfax.
Hans ord har fått Moldavien att reagera.
"Moldaviens utrikesdepartement ser dessa uttalanden som ogrundade och de motsäger Rysslands ställning om vårt lands suveränitet med internationellt erkända gränser", skriver departementet.

ANDRA LÄSER